Adana Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile birlikte yeni bir projeye imza attı. Yerli hayvan ırklarının korunması, geliştirilmesi ve ıslah edilmesi amacıyla ilki 2005-2010 yıllarında 13 ilde sınırlı sayıda hayvan ile başlatılan ‘Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projesi’nin 2011-2015 yılını kapsayacak ikinci 5 yıllık süreciyle ilgili iki kurum arasında protokol imzalandı. Yeni süreçte projeye 6 bin 300 baş kıl keçisi dahil edilecek.

Adana Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Murat Şen, dahil olan popülasyonlarda etkin ilerlemeler kaydedilmesi ve yetiştiricilerin de bu çalışmaları kabullenerek benimsemeleri nedeniyle projenin genişletilerek sürdürüleceğini söyledi. Bu doğrultuda uygulanacak olan projenin 2011-2015 yıllarını kapsayan ikinci 5 yıllık sürecinde Adana’da 6 bin 300 baş kıl keçisi projeye dahil edileceğini dile getiren Şen, projeyi; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, TAGEM, Çukurova Üniversitesi Zootekni Bölümü ile yürütecekleri belirtti.

Bu kapsamda Adana Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Söğüt ile sözleşme imzaladıklarını ifade eden Murat Şen, beş yıl sürecek proje sonunda, işletmelere ‘damızlık işletmeleri sertifikası’ verileceğini ve bu işletmelerin Adana veya başka illerden talep edilmesi halinde damızlık işletmeleri unvanı ile görev yapabileceklerini vurguladı.

Murat Şen şunları söyledi: “Adana'da 6 bin 300 baş kıl keçisi alınarak uygulanacak bu projede, doğan oğlakların kaydı tutularak soy kütüğü çıkarılacak. Projelere dahil olan işletmelerdeki oğlakların tanımlaması yapılarak, doğum ve belirli periyotlardaki canlı ağırlık ve süt verimleri ölçülecek, günlük canlı ağırlık artışına göre damızlık seçimi yapılacaktır. Bakanlığımız seçimi yapılan bu damızlıklardan her doğan yavru başına alt sürüden 35 TL, elit sürüden 70 TL ve damızlık erkek teke başına 200 TL yıllık doğrudan gelir desteği ödenecek.”