Aydın'da TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı düzenlendi. Efeler ilçesindeki Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ndeki fuarda, öğrencilerin yaklaşık 100 projesi yer aldı. TÜBİTAK’ın destekleriyle fuarı düzenlediklerini belirten Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Sami Yavuz, “Öğrencilerimizin öğretmenleri nezaretinde hazırladıkları birbirinden farklı projelerle bilim fuarımızı gerçekleştiriyoruz. Projelerimiz, yaklaşık iki üç aylık bir çalışmanın ürünleri. Bilim fuarındaki amacımız, öğretmenlerimizde ve öğrencilerimizde proje algısı oluşturmak.” şeklinde konuştu.

Fuarda özellikle yenilenebilir enerji konulu projeler dikkat çekti. Güneş enerjisiyle su depolarını kontrol, güneş ve rüzgardan elektrik üretimi ve aydınlama sistemlerinde kullanılması, evde kullanılan elektronik cihazları cep telefonuyla kumanda etme de bunlar arasındaydı. Dikkat çekici bir başka sorumluluk projesi olan "Mouse-ter" ise ellerini kullanamayan engellilerin bilgisayar ve telefon kullanmasına olanak sağlıyor. Ayrıca Motorlu Araçlar Teknolojisi Alan Şefi Tuncay Beyazgül ve öğrencilerinin altı ayda hazırladığı "Diriliş" projesi de büyük beğeni topladı. Yaklaşık 40 yaşındaki hurda bir arabayı tamir edip yeni teknolojiler ekleyerek çalışır duruma getirdiklerini anlatan Beyazgül, “Aracımız bize bağış yoluyla geldi. Bize geldiğinde hurda ve çalışamaz bir durumdaydı. Biz öğrencilerimizle projenin bu duruma geleceğini biliyorduk. Bu projeye bütün öğrencilerimizi katarak, bu işin okulumuzda yapılabileceğini göstermek istedik. Ayrıca aracımızda suyun damıtılması ve hidrojenin elde edilmesi sonucunda kullandığımız sistemle ekstra olarak yüzde 30 yakıt tasarrufu sağlamış bulunuyoruz. Aracımızda ayrıca kumanda üzerinden çalıştırma ve durdurma sistemleri bulunmakta.” dedi.

Açılışını Efeler İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Özmen’in yaptığı TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı’na şube müdürleri, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.