İstanbul Büyükşehir Belediye binası önünde toplanan Okmeydanı sakinleri, tapularını almak için eylem yaptı. Semt sakinleri, her seçim öncesinde 'tapularınıza kavuşacaksınız' vaadiyle kapılarının çalındığını belirterek, "Okmeydanı'nın Sulukule gibi olmasını istemiyoruz." dedi.

2981 Sayılı İmar Affı Yasası ile tapu tahsis belgesi sahibi olan ancak o günden bugüne kadar tapularını alamayan Okmeydanı sakinleri, tapu taleplerini dilekçe ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne iletti. Bu kapsamda Okmeydanı'nın Beyoğlu sınırlarında kalan Fetihtepe, Kaptanpaşa, Keçecipiri, Piripaşa, Piyalepaşa Mahallelerinden 953, Şişli sınırları içerisinde kalan Mahmut Şevket Paşa Mahallesi’nden de 269 dilekçe, belediyeye teslim edildi.

Belediye önünde yapılan açıklamada, “1984 yılında tapu tahsislere af getiren 2981 sayılı yasa hükümet tarafından Mayıs’ın 15’nde kaldırılacak. Bize tapu sorunun çözeceğiz diyen siyasiler bugüne kadar sorunlarımızla ilgilenmedikleri gibi bizlere yol göstermiyor. Bu yasa, imar ıslah planlarını yaptıktan sonra ilçe belediyelere yetki veriyor. Bu yetkiyi kullanmayan belediye başkanlarına yıllarca oy vermedik mi? Neden bu yetkilerini kullanmıyorlar? Tapu talebinde bulunan komşularımıza, ‘İlçe belediyelerin yetkisi yok. Gidin tapularınızı büyükşehirden isteyin.’ diyorlar. İlçe belediyeleri sorumluluktan kaçamazlar. Yasa ortada ilçe belediyelerinin bu yetkisi ellerinden alınmışsa vatandaşların hakkını korumak için neden öncülük etmiyorsunuz? Vatandaşı tek başına çaresiz bırakıyorsunuz. Sorumluluktan kaçamazsınız." denildi.

’40-50 YILDIR OTURDUĞUMUZ EV BİZE SATILMAYA ÇALIŞILIYOR'

40-50 yıldır oturduğu evin kendilerine satılmak istendiğini dile getiren Keçeci Piri Mahallesi’nde ikamet eden İsmail Gülen, “Tapumuz yok. Tapu tescil belgemiz var. 1983 yılında Özal döneminde 2 bin liralık makbuz karşılığında bize tapu tahsis belgesi verdiler. Belediye bize doğru dürüst cevap vermiyor. Verilen cevaplar da sözde kalıyor. Biz kentsel dönüşüme karşı değiliz. Ancak 2981 nolu yasaya göre yerlerimizin bize tahsis edilmesini istiyoruz.” dedi.

‘OKMEYDANI SULUKULE GİBİ OLMASIN!’

Piyalepaşa Mahallesi’nde oturan Ümit Çakır da, Okmeydanı’nın Sulukule gibi olmasını istemediklerine dikkat çekiyor. “Oturduğumuz yerde kalmak istiyoruz.” diyen Çakır, “İlk toplantı yapıldığında Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, ‘Tapu tahsis belgenizi tapuya dönüştüreceğiz.’ dedi. ‘Yeri istediğiniz müteahhide verin, evinizi depreme dayanıklı yaptıracaksınız.’ dedi. Her toplantıda söylemleri değişti. Ahmet Misbah’a güvenimiz kalmadı. Biz dönüşüme karşı değiliz. Elbette sağlıklı yerlerde yaşamak istiyoruz. Ama yerimizden yurdumuzdan edilmek istemiyoruz.” şeklinde konuştu.

50 yıldır Okmeydanı’nda oturduğunu vurgulayan Çakır, “Ben babamın emeklerini Erdoğan’ın oğluna peşkeş çektirtmem. Örnektepe Mahallesi’ni dağıttılar. Orayı henüz yapmadılar. Beyoğlu’nda bir yeri yıktılar orası halen harabe. Oraları önce yapıp, halka teslim etsinler, görelim. Güvenimizi kazansınlar. İstediklerini verelim.” ifadelerini kullandı.

‘EVİMİZİ BAŞIMIZA YIKMASINLAR!’

“Evimi istiyorum. Evimizi başımıza yıkmasınlar.” diyen Emine Tekbaş, “Biz fakir zümreyiz. Tayyip Erdoğan fakirlikten gelmiş ama fakirlerin kıymetini bilmiyor. Şimdi götürdüğü paralarla övünmesin. Ama Allah var. Allah ona tacını tahtını yıkacak. Verilen sözler tutulmadı. Başkan olmak için neler yaptı? Ne sözler söyledi! İşçiye, emekliye sözler verdi. Ne oldu o sözlere?” diye konuştu.

Grup, dilekçeleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkililerine vermesinin ardından belediye önünden ayrıldı.