Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, 7 Haziran seçimlerinin ortaya renkli ve sesli bir tablo çıkardığını söyledi. Akreditasyonun çok tehlikeli olduğunu bütün partilere anlatacaklarını söyleyen Olcayto, “Yeni hükümetten basın ve ifade özgürlüğü istiyoruz. Sol tandanslı gazeteciler, işte paralel dediğiniz gazeteci toplantılara giremiyor. Böyle şey olur mu?” dedi. Olcayto, cezaevindeki gazeteciler Mehmet Baransu ve Hidayet Karaca için yargılamanın tutuksuz yapılamasını istedi.

TGC Başkanı Turgay Olcayto, gazetecilere yönelik baskı, tehdit ve tutuklamaların ortadan kalkması için panel düzenledi. 7 Haziran’da gerçekleşen seçimlerin çok renkli ve çok sesli bir tablo ortaya çıkardığını söyleyen Olcayto, “Buradan nasıl bir koalisyon çıkacak hep beraber göreceğiz. Bu koalisyon kurulmadan önce gazeteciler açısından hükümetten çok somut şeyler istiyoruz. Basın özgürlüğü, düşünce ve ifade özgürlüğü. Hala cezaevinde bulunan gazeteci arkadaşlarımız var. Taraf’tan Mehmet Baransu, Samanyolu’ndan Hidayet Karaca var. Tutuklular ancak bir türlü iddianame ortaya çıkmıyor. Yargı başlamıyor. Haber aldığımıza göre de Baransu’ya içerde bir takım eziyetler yapılıyor. Biz hangi taraftan olursa olsun gazeteci kimliği taşıyan her arkadaşımızın arkasında durmak zorundayız. Bu yapılanların bir an önce bu eziyet varsa ki var olduğunu gösteren konuşmalar da var ortada. Bunun kaldırılması, iddianamenin bir an önce hazırlanması lazım. Yargılama başlamalı. Biz gazetecilerin her zaman tutuksuz yargılanmasından yanayız.” dedi.

Basın özgürlüğünü, halkın haber alma özgürlüğü olarak tanımlayan Olcayto, şöyle devam etti: “Doğruları ve gerçekleri öğrenme hakkıdır. Bu kapsamda baktığımız zaman Türkiye’de halkın bilgilendiğini söylemek mümkün değil. Bir hükümet kurulur da sağlıklı bir şekilde işlemeye başlarsa yapılacak Anayasa’da basın özgürlüğünün yer almasını istiyoruz. Düşünceyi ifade özgürlüğünün önündeki bütün engeller kaldırılmalı. Ceza yasasındaki basın üzerinde hakimlerin ağır şekilde yorumladığı maddeler de kaldırılmalı. Akreditasyon çok tehlikeli. Bunu bütün partilere duyurmamız gerekiyor. Çünkü bu gazeteciler arasında eşitlik ilkesini bozuyor. Sol tandanslı gazeteci izleyemiyor. İşte paralel dediğiniz gazeteci toplantılara giremiyor. Böyle şey olur mu? Toplantı yapıyorlar bir Anadolu Ajansı bir TRT’yi çağırıyorlar bir de Sabah şu bu yani kendi yandaşlar. Böyle bir haber verme, iktidarın kendi yaptıkların anlatma olayı dünyanın hiçbir yerinde yok.”

Cumhurbaşkanı, Başbakan hatta bürokratlara soru sorulamadığını ifade eden Olcayto, “Gazeteci arkadaşlarımızın bir kere bu ortamdan, bu baskıcı korku ikliminden sıyrılması lazım. Bunun en önemli unsuru da gazetecilerin dayanışmasından geçer. Sendikada örgütlenmekten geçer.” ifadelerini kullandı.