Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) Ombudsmanı, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) uyguladığı sanatçı prim borçlanması oranını hatalı buldu. Ombudsman, "Yasa maddesi bireyin aleyhine yorumlanarak hukuk güvencesi ve haklı beklenti ihlal edilmektedir" tespitinde bulunarak sanatçıların haklarına sahip çıktı. Başvuruyu incelemeye alan Baş Ombudsman M. Nihat Ömeroğlu, tespitlerin ardından V.A. ve C.K. hakkında yapılan borçlanma işlemlerinin düzeltilerek, yüzde 20 prim oranı üzerinden işlem tesis edilmesi yönünde SGK’ya tavsiye kararı gönderdi.

1995 yılında sanatçı prim borçlanması talebinde bulunan C.K. ve V.A.’nın talepleri, yapılan incelemeler sonucunda SGK tarafından reddedildi. Bunun üzerine V.A. ve C.K. konuyu yargıya taşıdı ve borçlanma yapmaya hakları olduğu mahkemece tespit edildi. C.K. ve V.A., mahkeme kararı sonrası tekrar SGK’ya başvurdu ancak bu kez de borçlanma tutarları yüzde 20 üzerinden hesap edilmesi gerekirken, yüzde 32 üzerinden hesap edildi. Bu duruma itiraz eden C.K. ve V.A. kendilerine 5510 sayılı Kanun'daki yüzde 32 prim oranının değil, 506 sayılı Kanun'daki yüzde 20 oranının uygulanması gerektiğini iddia etti. Ancak C.K. ve V.A.'nın itirazlarını SGK reddetti. Bunun üzerine C.K. ve V.A. mağduriyetlerinin giderilmesi için Ombudsmana başvurdu.

YÜZDE 32 PRİM ÜZERİNDEN BORÇ HESABI HAK İHLALİ

Ombudsman, yüzde 32 prim oranı üzerinden borç hesaplanmasının mülkiyet hakkının ihlali olduğuna karar verdi. Başvuruyu incelemeye alan Baş Ombudsman M. Nihat Ömeroğlu, 5510 sayılı Kanun'da yüzde 32 orana göre hesaplanan borçlanmalar arasında 506 sayılı Kanun'dan kaynaklanan sanatçı borçlanması bulunmadığından prim borcunun yüzde 20 orana göre hesaplanması gerektiği tespitinde bulundu.

Nihat Ömeroğlu, borçlanma kapsamında şikâyetçilerden yüzde 20 yerine yüzde 32 oranı üzerinden prim hesaplanmasını işleminin hukuka ve hakkaniyete aykırı olduğunu belirtirken aynı zamanda mülkiyet hakkının ihlaline sebep olduğunu da vurguladı. Ömeroğlu, "Söz konusu borçlanmanın esaslı unsuru olarak düzenlenen malullük, yaşlılık ve ölüm sigorta primlerinin ödenmesi gerektiğine ilişkin şartın değiştirilerek yüzde 32 prim oranı üzerinden borç tahakkuku yoluna gidilmesi, varlığı mahkemece tespit edilen ve sigortalıya teslim edilen hakkın içeriğinin değiştirilmesi sonucunu doğuracaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Tespitlerin ardından Ömeroğlu, V.A. ve C.K. hakkında yapılan borçlanma işlemlerinin düzeltilerek yüzde 20 prim oranı üzerinden işlem tesis edilmesi yönünde SGK’ya tavsiye kararı gönderdi.