Osmanlı Mutfağı ve Yemeklerini Araştırma Geliştirme Derneği, Türk mutfağına özgü unutulmuş lezzetleri araştırarak kayıt altına alma ve yaşatma çalışmalarına devam ediyor. Dernek başkanı Metin Uçar, “Tarihi kayıtları, evrakları inceleyeceğiz. Binden fazla yemek çeşidi bulunduğunu düşünüyoruz.” dedi.

Yedikıta Tarih ve Kültür Dergisi’ne açıklama yapan Metin Uçar, Osmanlı mutfağı ve yemekleri üzerine Türkiye'nin ilk ve tek derneğini 2014 yılında kurduklarını söyledi. Derneğin çok değerli profesörler, araştırmacılar, konusunda başarılı, farklı sektörlerden girişimcilerin bir araya gelmesiyle kurulduğunu anlatan Uçar, amaçlarını şöyle özetledi:

“Osmanlı ve Türk mutfağının reçetelerini belgelemek, yemek kültürümüzü yaşatmak, Osmanlı sofra kültürünü, sofra adabını, sağlıklı yemeklerini toplumun ilgisine ve beğenisine sunmayı misyon ediniyoruz. Bu sebeple geniş bir araştırma ekibi ile farklı projelere imza atmak istiyoruz. Gerek kitap, gerekse belgesel çalışmamızla projenin amacına ulaşmasını umut ediyoruz.”

ORİJİNALLİĞİ ÖNEMLİ

Yemeklerin orijinalliğinin önemli olduğunu anlatan Başkan Uçar, “Bu konudaki kıstaslar saray mutfağının kayıtları, o devrin yazarları, bu topraklardan geçen yabancı seyyahların, Osmanlı ile ticari veya siyasi işleri dolayısıyla irtibat kurmuş yabancı devlet adamlarının notları ve yazdıkları olacaktır. Binden fazla yemek çeşidi olduğunu düşünüyoruz.” diye konuştu.

Elde ettikleri belgelerin Osmanlı mutfağı hakkında önemli ipuçları verdiğini dile getiren Uçar, “Ancak bilgiler dağınık ve farklı eserler içinde yer aldıkları için, bilgi bütünlüğünden maalesef söz edemiyoruz. Dernek olarak bütün bu bilgileri bir araya toplayarak belirli bir yemek kültürü envanteri yapmaya çalışıyoruz." dedi.

OSMANLI LEZZETLERİ EŞRAF'TA TATTIRILIYOR

Dernek olarak en büyük avantajlarının İstanbul Florya’da açılan Eşraf Osmanlı ve Türk Mutfağı olduğunu belirten Metin Uçar, “Eşraf Osmanlı ve Türk Mutfağı yemek kültürünü yaşatmak adına kuruldu. Geleneksel yöntemlerin yaşatıldığı bir üretim sahasında Osmanlı yemeklerini, Anadolu’nun bilinen sağlıklı tariflerini menüsünde bulundurarak bir anlamda misyonumuza hizmet etmektedir. Eşraf, derneğimizin belgelediği bütün yemekleri kendi bünyesinde hazırlamakta, tadılması ve tanıtılması için önemli bir görev üstlenmektedir. Bu da derneğimiz için büyük fırsattır.” şeklinde konuştu.