Türk Parlamenterler Birliği (TPB) Genel Başkanı Nevzat Pakdil, Hicretinin Hicri yılbaşının başladığı hicretin, Hz. Peygamber ve çevresinde inanan insanların Mekke'de gördükleri zulüm, baskı ve ablukadan kurtulmak için yapmış oldukları insan hakları yolculuğu olduğunu bildirdi.

Pakdil, Hicri yılbaşı dolayısıyla yayımladığı mesajında, 1435 yıl önce başlatılan Hicret'in Suriye'de, Filistin'de, Arakan'da ve dünyanın birçok yerindeki mazlum ve mağdur halklarda hala devam ettiğini belirtti.

Pakdil, şunları kaydetti:

"Hicret, Peygamberimizin ve çevresindeki inanan insanların Mekke'de gördükleri zulüm, baskı ve ablukadan kurtulmak için yapmış oldukları insan hakları yolculuğudur. İnsanlar inandıkları gibi yaşamak için Mekke'den Medine'ye hicret etmişlerdir. Maalesef bugün de aynı sorunlarla karşı karşıya bulunuyoruz. İnsanlar inançlarından dolayı horlanmakta, baskıya tabi tutulmakta ve bulundukları yerlerden başka yerlere zorla göç etmeye zorlanmaktadırlar. Bu durum bazen de insanların ellerindeki zenginliklere el koyma düşüncesinden de kaynaklanan hicret, baskıya, zulme karşı yapılan bir özgürlük yolculuğu ve insan hakları yürüyüşüdür.

Pakdiy, Hicri Yılbaşının aynı zamanda Muharrem ayının başlangıcı olmasının da önemli husus olduğunu belirtti.

Son yıllarda İslam aleminde mezhep çatışmalarının tetiklenmek istendiğini, bunun sonucunda Irak'ta, Suriye'de, Pakistan'da her gün intihar saldırıları ve ölüm haberleriyle yüreklerin yandığını kaydeden Pakdiy, şunları bildirdi:

"İslam dini esenlik ve kardeşlik dinidir. Muharrem ayı, dinimize göre haram aylardandır. Bu ayın hürmetine İslam aleminde başlayacak olan barış ve huzur ortamının sürekli hale gelmesini istiyoruz. Yıllarca Türkiye'de çıkarılmaya çalışılan bu mezhep çatışması tutmamıştır ve tutmayacaktır. Bizim temennimiz halkı Müslüman olan devletlerde var olan bu tür çatışmaların biran önce bitmesidir."