Yüksel Yapı Mimarlık, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ni, Gaziantep'teki parkomatları ihalesiz başka bir firmaya verdiği gerekçesiyle mahkemeye verdi. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise açıklama yapmaktan kaçındı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin ortağı olan Gazi Ulaş A.Ş tarafından 25 Kasım 2014'te yapılan parkomat ihalesine Yüksel Yapı Mimarlık da girdi. Açık artırma usulü ile yapılan ihaleyi 3 yıllığına yaklaşık 8 milyon liraya Yüksel Yapı Mimarlık kazandı. Firma, ihaleyi kazanmasına rağmen beklemedikleri bir sürprizle karşılaşarak, belediye tarafından ihalenin iptal edildiğini duydu. Hemen arkasından ise Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin ortağı olan Gazi Ulaş A.Ş tarafından, ihale yapılmadan parkomat işletmesi Üçyıldız Araç Kiralama ve Taşımacılık A.Ş'ye verildi. Belediye yetkilileri, ihale yapıldığını iddia ederken, CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker ve eski ihale sahipleri Yüksel Yapı Mimarlık yetkilileri ihalesiz olarak verildiğini açıkladı.

CHP’Lİ ŞEKER: ETİK DEĞİL, TEKRAR İHALE YAPILMASI GEREKİRDİ

Konunun takipçisi olduklarını dile getiren CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, ihaleyi ilk alan firmanın borcu olduğu gerekçesi ile ihalenin iptal edildiğine değindi. CHP’li Şeker, “İhale iptal olunca tekrar ihale yapmayıp davetiye usulü ile çağırarak, pazarlık usulü ile yaptılar. Kamu İhale Kurulu buna fırsat veriyor. Hukuken yapacak bir şey yok ama bence etik değil, doğru değil. Gönüllü olanların tekrar bu işe girip, ihale yapılması lazımdı. Onu yapmayıp istedikleri bir firmaya verdiler. Kamu İhale Kanunu'nun 100 kez değiştirilmesinin altındaki yatan neden budur. Kanuna uygun ama etik değil.” açıklamasına yer verdi.

İhaleyi kazanmalarına rağmen ihalenin kendilerinden alındığına dikkat çeken Yüksel Yapı Mimarlık Müdürü Samet Yüksel, hukuki süreci başlattıklarını belirterek, “Usulüne uygun olarak yapılan ihalede, ihaleyi aylık 185 bin TL fiyat vererek kazandık. Gerekçesi resmi olarak bildirilmeden iptal edilerek, el altından başka bir firmaya verildi. İhalesiz, el altından usulsüz bir şekilde verildi. Biz firma olarak yasal süreci başlatıp davamızı açtık.” diye konuştu. 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu’na göre ihaleden 15 gün önce 1 milyon 600 bin liralık bedelden yüksek rakamlarda resmi ve yerel gazetelerde birer kez, bu rakamın altında rakamlarda ise yerel gazetelerde 2 kez ihalenin duyurulması gerekiyor. Yüksel, "Ancak kanuna rağmen belediye, söz konusu ihaleyi resmi ve yerel gazetelere ilan olarak vermedi." diyor.

Gazi Ulaş A.Ş Müdürü Adil Tabanıyaslı, ihalenin yapıldığını ileri sürerek, aylık 188 bin TL’ye ihalenin Üçyıldız Araç Kiralama ve Taşımacılık A.Ş’ye verildiğini söyledi. Tabanıyaslı, ihaleye kaç firmanın katıldığı yönünde bilgi vermezken, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Osman Toprak ise ihalenin usulüne uygun olarak yapıldığını belirterek, açıklama yapmaktan kaçındı. Üçyıldız Araç Kiralama ve Taşımacılık A.Ş Müdürü Aydın Yüksel ise yasal olarak ihaleye girdiklerini, ancak kaç liraya ihaleyi aldıklarını bilmediklerini, belediyeden detaylı bilgilerin alınabileceğini belirtti.