Özelleştirme kapsamında kapatılan ve ardından 1.1 milyon dolara Yeni Şafak gazetesinin de sahibi Albayraklar'a satılan Balıkesir SEKA Fabrikası'nın bulunduğu alana termik santral kurulmasına vatandaşların tepkisi devam ediyor. Geçen haftalarda imza kampanyası başlatan mahalle sakinleri destek istedi. Şimdiye kadar 5 bin imza toplandığını belirten Paşaköy Mahallesi Muhtarı Mustafa İkiz, "Balıkesirliler kömür solusun istemiyoruz. Kül tozu ve asit yağmurları istemiyoruz." dedi.

Balıkesir'e 10 kilometre uzaklıktaki Paşaköy Mahallesi'nin sakinleri, Salih Tozan Kültür Merkezi yanında bir basın açıklaması yapıp santralin yapımının durması için başlatılan imza kampanyasına destek istedi. Vatandaşları santrale karşı çıkmaya çağıran Muhtar İkiz, bugüne kadar yaklaşık 5 bin imza topladıklarını belirterek, Albayraklar'ın yaptığı kamuoyu açıklamasına da tepki gösterdi.

'ŞİRKET YÖNETİCİLERİ KAMUOYUNU YANILTIYOR'

Albayraklar Grup'un, elde etmek istediği enerji için kömür kullanacağını belirten İkiz, "Kullanılacak olan kömür ithal kömür olup günlük 525 ton, senelik ise 168 bin ton olacaktır. ÇED başvurusu dosyalarında belirtmekten çekinmediği bu bilgiyi, her nedense verdikleri tam sayfa açıklamaya eklemeyi unutmuşlardır. Kullanacağı kömür miktarını ve cinsini en başından beri değiştirip duran, basına yaptıkları açıklamalarda, 'Bu yatırımı kömürle yaparsak para kazanabiliriz.' diyen şirket yetkilisini bünyesinde çalıştıran Albayraklar Grup, yapmış oldukları tam sayfa açıklamada kullanacağı kömür miktarını ve cinsini neden kamuoyu ile paylaşmamaktadır?" dedi.

Balıkesir'deki yöneticileri göreve davet eden Muhtar İkiz, "Bir kentin en verimli ovasına, tarım ve hayvancılık merkezine, üniversite yerleşkesine, hastanesine ve barajına, yerleşim yerlerinin ortasına kurulacak ve kullanacağı kömürden dolayı üretim esnasında çevreye, yaşam alanlarına zarara verecek olan bu inşaatın yapımının yeniden gözden geçirilerek durdurulmasını istiyoruz. Bu, yaşam amaçlı bir istektir. Siyasi amaçlı bir istek değildir. Bizler ne kadar para harcanırsa harcansın, emisyon değerlerini sıfırlayabilen bir baca sisteminin icat edilmemiş olduğunu şirket yetkililerine, şehrin yöneticilerine, tüm kamu kurum ve yöneticilerine ve şehir sakinlerine yeniden hatırlatmak isteriz." ifadelerini kullandı.

"Şirket, yapmış olduğu açıklamada sadece kendi ihtiyacı için elektrik üreteceklerini belirtirken başvuru dosyasında ihtiyaç fazlası üretimin sisteme verileceğini söylemektedir." diyen Mustafa İkiz, şöyle devam etti: "Yani elektriği satacaklarını bizzat kendi dosyalarında beyan ederek, halkımızı bu açıklamalarla kandırıyorlar. Kendi dosyalarında istihdam ile ilgili bölümde 200 kişiden bahseden, basın açıklamalarında 2 bin kişiden bahsediyor. Bu ve benzeri açıklamalar sadece kamuoyunu yanıltmaya, karar mercilerini aldatmaya yönelik açıklamalardır."

Basın açıklamasının ardından bir süre slogan atan vatandaşlar, hazırladıkları dövizlerle duruma tepki gösterdi. Vatandaşları imza kampanyasına destek vermeye çağırdılar. Santral inşaatının durdurulması için başlatılan imza kampanyasının, aynı yerde bir hafta devam edeceği bildirildi.