Fener Rum Patriği Bartholomeos, Türkiye’nin önemli inanç, kültür, doğa ve manzara turizmi merkezlerinden Kapadokya'da pazar ayinini yönettikten sonra faytona binerek Nevşehir'in Kaymaklı beldesini gezdi. Yolda kendisine sevgi gösterisinde bulunan çocuklara çeşitli hediyeler verdi.

Nevşehir'in Kaymaklı beldesinde bulunan Meryem Ana Kilisesi’nde özel izinle gerçekleştirilen ayinde, İncil’den çeşitli bölümler okundu, dualar edildi, ilahiler söylendi. Ayine Yunanistan’ın başkenti Atina ve İstanbul’dan gelen konuklar katıldı. Ayin öncesinde, kiliseye gelen Ortodokslar kapı girişine hazırlanan masa üzerine mum yakıp bıraktı, bozuk para bırakarak dilek tuttu. Yaklaşık 3 saat süren ayine katılanlara, Patrik Barthelemeos tarafından şaraba bandırılmış kutsanmış ekmek parçaları tattırıldı.

Ayinde, Bartholomeos Rumca yaptığı dua ve konuşmanın sonrasında Türkçe dostluk, barış ve kardeşlik mesajları verdi. Patrik Bartholomeos şunları şöyledi: "Burada dostluklar ve sevgiler göterilmektedir. Bunu çok takdir etmekteyiz. Patrikhanemiz ve cemaatimiz adına çok teşekkür ediyoruz. Emin olabilirsiniz ki, bizimle beraber yurt dışından buralara gelen değerli misafirlerimiz de son derece memnunlardır. Memleketlerine döndüklerinde Türkiye’nin iyi niyet elçileri olacaklardır. Ramazan ayının Müslüman alemine hayırlar getirmesini diliyoruz. İnşallah, 17 Temmuz'da siz burada, biz Müslüman kardeşlerimizle İstanbul’da kutlayacağız."

Fener Rum Patriği Bartholomeos ile Kaymaklı belde belediye başkanı Halit Elma ayinden sonra faytona binerek beldeyi gezdi. Gezi sırasında kendisine sevgi gösterisinde bulunan çocuklarla sohbet eden, faytona alarak bir süre gezdiren Bartholomeos, çeşitli hediyerler verdi.

Faytonla belediye hizmet binasına gelen Fener Rum Patriği Bartholomeos ile Kaymaklı belde belediye başkanı Halit Elma bir süre sohbet etti. Başkan Halit Elma ziyaret sırasında beldenin adını da aldığı dünyaca ünlü Kaymaklı kuru kaymağından kendi elleri ile Bartholomeos’a ikram etti.