Adana'da geçtiğimiz günlerle polis baskınına uğrayan Burç Eğitim Kurumları'na bağlı Özel Burç Vural Ortaokulu öğrencisi Ali Fuat Akbaş, TÜBİTAK'ın Mersin'de ortaokul öğrencilerine yönelik 10.su düzenlenen 'Bu Benim Eserim' proje yarışmasının bölge finalinde Matematik birincisi oldu. Burç Eğitim Kurumları'nın 9 öğrencisi ise 4 bin 57 proje arasında sergilenmeye değer görülen 50 eser arasında yer alarak madalya kazandı. Aynı yarışmanın Fen Bilimleri dalında ise Mezitli 75. Yıl Ortaokulu öğrencisi Özgün Demirci birinci oldu.

Türkiye Bilimsel Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından
10. Ortaokul Öğrencilerine Yönelik Matematik ve Fen Bilimleri Proje Yarışması'nın ödül töreni Yenişehir Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.
Mersin Üniversitesi Öğretim Üyesi ve TÜBİTAK Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Ülkü Çömelekoğlu burada yaptığı konuşmada, bu yıl 10.su yapılan yarışmanın bölge sergisi olmaktan çıkarak, yarışmaya dönüştürüldüğünü ve bundan sonra bu şekilde devam edeceğini belirtti. Bu yıl yarışmaya 4 bin 57 proje başvurusu olduğunu ifade eden Çömelekoğlu, "Daha önce 100 proje davet edilirken
bölgemize bağlı Adana, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Karaman, Kilis, Mersin, Osmaniye'den bu yıla özgü olarak 50 proje bölge sergisine davet edildi. Bu değişiklikler bilim kurulu olarak bizleri oldukça zorladı. Öğrencilerimiz açısından bu kadar emek verdikleri projelerini sunup sergiye gelememek birçok öğrencimizi üzdü ama çok fazla seçeneğimiz yok." diye konuştu.

Öğrencilerin her 100 projeden birisi olarak buraya gelme başarısı gösterdiğini anlatan Çömelekoğlu, "Yani 99 projeyi eleyerek buraya geldiniz. O nedenle başarınız çok büyük. Projelerin seçimi büyük bir titizlikle yapıldı. 3 ayrı değerlendirmeden geçtikten sonra bugüne gelindi. Biz burada sadece projeyi değerlendiriyoruz. Projenin nerden geldiği, kime ait olduğu, kim tarafından yapıldığı bizim için önemli değil; önemli olan yapılanın proje kriterlerine uygun olması. Hepsi de belirli bir puanlama sonucunda elde edildi." bilgisini aktardı.

İl Milli Eğitim Müdürü Adem Koca ise yarışmanın amacının bilim insanı yetiştirmek olduğunu ifade ederek, "Hayata hazırlamak adına test ve tost çocuğu olarak kabul ettiğimiz öğrencilerimizin hayatı daha iyi algılaması, daha iyi yorumlaması adına projelerin önemli katkı sağladığını düşünüyorum." ifadesini kullandı.

Mersin Vali Yardımcısı Eyüp Sabri Kartal anlamlı bir program için bir araya geldiklerini kaydetti. 10.su düzenlenen Bu Benim Eserim Projesi'nin artık gelenekselleşmiş olduğunu anlatan Kartal, "İnsanın proje üretmesi çok önemli. 10.su düzenlenen projenin üzerine yapılmış bir araştırma olmadığını öğrendim, şaşırdım. Bu kadar üniversite olan bir şehirde bunun üzerine araştırma yapılmaması şaşırtıcı." diye konuştu.

Konuşmaların ardından 4 bin 57 proje arasında sergilenmeye değer görülen 50 öğrenciye madalya takıldı. Yarışmada, Adana'da geçtiğimiz günlerde polis baskınına uğrayan Burç Eğitim Kurumları'na bağlı Özel Burç Vural Ortaokulu öğrencisi Ali Fuat Akbaş, 'Hipotenüs Üzerindeki İki Eş Çember' projesiyle matematik birincisi oldu. Burç Eğitim Kurumları'nın 9 öğrencisi ise 4 bin 57 proje arasında sergilenmeye değer görülen 50 eser arasında yer alarak madalya kazandı. Aynı yarışmanın Fen Bilimleri dalında ise Mezitli 75.Yıl Ortaokulu öğrencisi Özgün Demirci birinci oldu.

Fen Bilimleri'nde ikinciliği Adana Genç İşadamları Derneği Ortaokulu öğrencisi Aybike Bozok, Matematikte ise Gaziantep Mustafa Marangoz Ortaokulu öğrencisi Hilal Uğur aldı.

Üçüncülük ödülünü ise Fen Bilimlerinde Arpaçbahşiş Yardımcılar Ortaokulu öğrencisi Murat Sefa Aydın, Matematikte Toroslar 19 Mayıs Ortaokulu öğrencisi Ahmet Emre Oluk elde etti. Ayrıca 6 öğrenciye ise jüri özel ödülü verildi.

Özel Burç Vural Ortaokulu Müdürü Ramazan Başol, öğrencilerinin öğretmenleri ile büyük bir gayret ve azimle çalışmanın neticesinde bu başarıyı elde ettiğini söyledi. Hiçbir başarının kendiliğinden olmadığını anlatan Başol, "Başarı özveriyi, inanmayı gerektiriyor. Ülkemizin geleceği için genç beyinlerin yetiştirilmesini Burç Okulları olarak önemsiyoruz. Ülkemize bilim adamı yetiştirme anlamında, mesuliyet alma anlamında bütün öğrencilerimiz bilim adamı ruhu ile yetiştirip bu yarışmalara katılıyoruz. 9 öğrencimiz ilk 50 proje içinde yer alırken bir öğrencimiz ise matematik şampiyonu oldu. Okullarımızda sadece bilimsel anlamda değil spor sanat ve diğer alanlarda da Adana'da bir marka oldu, Türkiye'de bir marka oldu." diye konuştu.