Isparta’da 20 Ocak’ta polise yönelik düzenlenen algı operasyonunda gözaltına alınan meslektaşlarını ziyarete giden 3’ü emniyet müdürü 6 kişi gözaltına alındı. Arkadaşlarının ihtiyaçlarını karşılamak için yanlarına giden polislerden biri tutuklama talebiyle sevk edildiği mahkemece, diğerleri de savcılık tarafından serbest bırakıldı.

17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ardından emniyet teşkilatında yönelik algı operasyonları devam ediyor. 20 Ocak 2015’de Isparta’da eski İl Emniyet Müdürleri Ahmet Zeki Gürkan ve Mehmet Or döneminde görevde bulunan 10 polise yönelik operasyon düzenlenmişti. Araların rütbelilerinde bulunduğu 10 emniyet mensubu Isparta, Antalya, Osmaniye, Bingöl, Mardin ve Tunceli'de düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınmıştı. Bir gün süreyle Isparta Emniyet Müdürlüğü nezarethanesinde gözaltına tutulan 10 polis çıkarıldıkları Sulh Ceza Mahkemesi’nden tutuklamayı gerektirecek bir neden olmadığı gerekçesiyle tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Algı operasyonun üzerinden geçen bir aylık süreçte ise yeni bir skandal yaşandı. O dönemde gözaltına alınan mesai arkadaşlarını ziyarete giden polisler hakkında soruşturma açıldı. Soruşturma kapsamında emniyet müdürleri D.Ö., G.O. ve H.A. ile 3 polis memuru hakkında ‘soruşturmanın gizliliğini ihlal ve görevi kötüye kullanma’ suçlamasıyla ifadeleri alındı. Cumhuriyet savcılığı tarafından talimatla ifadeleri alınanlardan polis şefi D.Ö. tutuklama talebiyle Sulh Ceza Mahkemesi’ne sevk edildi. D.Ö., mahkeme tarafından tutuklamayı gerektirecek bir suçlama olmadığı kanaatiyle serbest bırakıldı.

"MESAİ DIŞINDA NEZARETHANEYE GİRMEDEN ARKADAŞLARININ İHTİYAÇLARINI SORDULAR"

Polislere açılan soruşturmada polislerin gözaltına alınan meslektaşlarının çeşitli ihtiyaçlarını karşılaması, onlara çay ikram etmesi hukuksuzluk olarak değerlendirildi. Bazı polisler mesai saatleri başlamadan arkadaşlarını ziyaret etmiş olmasına rağmen haklarında ‘görevi kötüye kullanmadan’ soruşturma açıldı. Polislerin avukatlarından Levent Erbaş, meslektaşlarını ziyarete giden, çay, sigara gibi ihtiyaçlarını karşılayan teşkilat mensuplarının soruşturmaya maruz kaldığını söyledi. Bazı müvekkillerinin nezarethaneye dahi girmediğini belirten Erbaş, "Müvekkillerim ‘soruşturmanın gizliliğini ihlal ve görevi kötüye kullanma’ suçlarıyla soruşturma geçirdi. Ancak bazı müvekkillerim mesai dışında ziyaret gitti. Mesai arkadaşlarını ziyaret etmekle suçlanıyorlar. Suçlamalar tutuklamayı gerektirecek bir durum olmamasına rağmen bir müvekkilim tutuklamaya sevk edildi." dedi.