Avrasya Yerel Yönetimler Birliği'nin Bilge Kağan Avrasya Bilim Ödül Komitesi, bu yıl Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner'e Bilge Kağan Avrasya Bilim Ödülü'nün ardından iki ödül daha verme kararı aldı. Laçiner'e, "Yılın Rektörü" ve birliğin Avrupa kanadını oluşturan Kosova'dan da onur ödülü verilecek.

Konuya ilişkin olarak Avrasya Yerel Yönetimler Birliği Genel Başkanı Hasan Cengiz, Rektör Laçiner ve ÇOMÜ TV Genel Yayın Yönetmeni Murat Bulut, Terzioğlu Yerleşkesi Yamaç Kafe’de bir basın toplantısı düzenledi. Burada açıklama yapan Cengiz, bilginin çağın en önemli gücü olduğunu hatırlatarak, bilgiye en çok sahip olan kimse gücün de sahibinin o olduğunu söyledi. Genel Başkan Cengiz, "Bilgi erdemli insanların elinde olduğunda artık onlar insanlığın, dünya medeniyetinin varlıklarıdır. Thomas Alva Edison, Albert Einstein, Alfred Nobel gibi bilimadamları, onlar artık kendi uluslarının değil, dünyanın değerleridir. Üniversiteler, karanlık boşlukta dönen yerkürenin, insanlığı aydınlatan feneridir. Bilimadamları yetiştirerek insanlığa yön veriyor, kendimizi tanımlamamıza olanak sağlıyorlar. Dünya medeniyeti için çalışan bilim ve fikir işçilerini, üniversiteler bağrında saklamaktadır. Avrasya Yerel Yönetimler Birliği olarak, Avrasya’nın merkezi olarak gördüğümüz Moğolistan’da iki önemli ödül komitesi kurduk. Bunlar Bilge Kağan Dünya Barış Ödül Komitesive Bilge Kağan Avrasya Bilim Ödül Komitesi’dir. Ödül komiteleri, seçkin ve engin şahsiyetlerden oluşmaktadır. Bilge Kağan Avrasya Bilim Ödül Komitesi, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner’i ödüle layık görmüştür. Laçiner’i, ilgilendiği alanlar şahsımın da alanı olduğu için makalelerinden, kitaplarından, medyadan ve başarılı bir yöneticilik yaptığı ÇOMÜ Rektörü olma sıfatıyla tanıyorum. Ödül komitesinin kararına saygı duymakla birlikte Prof. Dr. Laçiner, Türkiye’ye getirdiği uluslararası ödülünden dolayı bizleri onurlandırmıştır. Spor kulüpleri ya da milli takımın uluslararası müsabakalarda aldığı başarılarda 77 milyon tek yürek oluyorsa, bilim ödülü alan değerler için de öyle tek yürek olmanın zamanıdır. Sayın Laçiner’in aldığı ödül, medeniyetin beşiği Asya’dan geldiği gibi Avrupa’da da karşılığı vardır. Avrasya Yerel yönetimler Birliği’nin Bilge Kağan Avrasya Sosyal Bilimler Ödül Komitesi, Moğolistan’ın en seçkin üniversitelerinde görev yapan öğretim görevlilerinden oluşmaktadır." şeklinde konuştu.

Rektörü Sedat Laçiner ise bu ödülleri beklemediğini söyledi. Bilge Kağan ismiyle bir ödül almanın kendisi için çok önemli olduğunu belirterek, "Mahçubum, sağolsunlar. Bir de Kosova’dan bir ödülden bahsettiler. Üç tane ödül bir insana çok fazla, altında ezilir. Ben kendilerine çok teşekkür ediyorum. Biz maaşımızı alıyoruz, işimizi yapıyoruz. Onun gereğini alıyoruz, ödül için yapılmıyor bunlar. Türkiye’de de çok alışık değiliz birbirimizi takdir etmeye, teşekkür etmeye, cesaretlendirmeye. O anlamda ben kendilerine çok teşekkür ediyorum. Çanakkale’ye hoşgeldiniz diyorum ve Bilge Kağan’ı Çanakkale’ye getirdiğiniz için de teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.