Sağlık Bakanlığı, yaz aylarında fazlaca tüketilen dondurmanın sağlıklı ve hijyenik şartlarda hazırlanmış olması gerektiğini, pastörize sütten yapılması gerektiğini ifade ederek, açıkta satılan dondurmaların satın alınırken güvenilir olmayan yerlerden, sokak satıcılarından dondurma satın alınmaması gerektiği konusunda uyarı yaptı.

Sağlık Bakanlığı, Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan duyuruda, sıcak yaz günlerinin gelişiyle birlikte başta dondurma olmak üzere buzlu gıdaların tüketimi de arttığını, yeterli ve dengeli beslenme için her gün tüketilmesi gereken süt ve süt ürünleri grubunda yer alan dondurmanın protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra A, B, C, D, E vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineralleri içerdiğini ifade etti. Dondurmanın her ne kadar besleyici değeri yüksek bir gıda olsa da sağlıklı koşullarda üretilmemiş veya saklanmamış dondurmaların sağlığı tehdit eder hale gelebileceğini bu nedenle sağlık koşullarına uygun ortamda üretilen, gerektiği şekilde korunan ve sağlıklı ambalajlarda satışa sunulan dondurmaların ve buzlu içeceklerin tüketilmemesi gerektiği bu tür besinlerin güvenilir olmayan yerlerden satın alınmaması konusunda uyardı.

Açıklamada, dondurma tüketilirken dikkat edilmesi gereken en önemli hususun, sağlıklı ve hijyenik şartlarda hazırlanmış dondurmanın tüketilmesi gerektiği, dondurmanın pastörize sütten yapılması ve hijyenik koşullarda üretilmesi çok önemli olduğu ifade edildi. Açıkta satılan dondurmalar ve buzlu içeceklerin satın alınırken dikkatli olunması gerektiği, güvenilir olmayan yerlerden, sokak satıcılarından dondurma satın alınmaması gerektiği kaydedildi. Bu tür gıdaların servis edildiği soğutucularında yeterli soğuklukta ve çalışıyor durumda olmasının da göz ardı edilmemesi gerektiği ifade edildi.