Fizyoterapistler Derneği, Ergoterapi Derneği, Odyoloji, Konuşma ve Ses Uzmanları Derneği ve Diyetisyenler Dernekleri, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın (YÖK) açıkladığı lisans tamamlama eğitimi ile Fizyoterapi, Diyetisyenlik, Konuşma Bozuklukları ve Odyoloji ve Ergoterapi bölümlerinde okuyan 2 yıllık ön lisans mezunlarının, 4 yıllık lisans bölümlerine sınavsız alınmasına tepki gösterdi. Fizyoterapistler Derneği Başkanı Doç. Dr. Bülent Elbasan, “Sağlık meslekleri uzaktan değil, pratik eğitimle kazanılan mesleklerdir.” dedi.

Fizyoterapistler Derneği, Ergoterapi Derneği, Odyoloji, Konuşma ve Ses Uzmanları Derneği ve Diyetisyenler Derneği, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) binası önünde YÖK’ün bu kararı ile söz konusu bölümlerde okuyan 2 yıllık ön lisans mezunlarının, 4 yıllık lisans bölümlerine sınavsız alınması ile ilgili ortak basın açıklaması yaptı. Basın açıklaması bütün dernekler adına Fizyoterapistler Derneği Başkanı Doç. Dr. Bülent Elbasan tarafından yapıldı. Elbasan, YÖK temsilcilerine seslenerek, “Sağlık meslekleri uzaktan değil, pratik eğitimle kazanılan mesleklerdir.” diye hatırlattı.

Yakın tarihte YÖK tarafından açıklanan lisans tamamlama eğitimi listesinde Fizyoterapi, Diyetisyenlik, Konuşma Bozuklukları ve Odyoloji ve Ergoterapi bölümlerinin de bulunduğunu belirten Elbasan, “YÖK’ün bu kararı ile bu bölümlerde okuyan iki yıllık ön lisans mezunları, 4 yıllık lisans bölümlerine sınavsız alındı.” diye konuştu.

Durumun sağlık mesleklerindeki eğitimin kalitesine etki edeceğini dile getiren Elbasan, “Bu durum bir grup çevrelere rant sağlayacak olsa da, yüksek kapasite gerektiren ve pratik eğitimle kazanılan tecrübeye dönük bu meslek gruplarının geleceğini tehlikeye atmaktan ileri gitmemekte” olduğunun altını çizdi.

Bu kararın hiçbir bilimsel temele dayanmadığını söyleyen Elbasan, bütün dernekler olarak mağdur olan tüm öğrenciler, aileler ve sağlık personelleri ile beraber kararlar aldıklarını vurguladı. Elbasan, “Bu yanlışın telafi çok ağır ve dönülmez bir skandal olduğuna inandığımız için böylesi bir uygulamaya asla izin vermeyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

BU UYGULAMANIN TELAFİ MÜMKÜN DEĞİL

Odyoloji, Konuşma ve Ses Uzmanları Derneği Başkanı Doç. Dr. Özlem Konukseven, herkese eşit hak, eşit imkan diye bir yönetmelik kanunu olduğunu hatırlatarak, “Bu uygulama öğrencinin bir yıl boyunca çalıştığı emeğine, sınavı kazanmak için uğraştığı emeklere bu uygulama ters düştü, telafisi mümkün olmayacak.” dedi.