Uzmanlar, sahte veya kalitesiz güneş gözlükleri, güneşin zararlı ışınlarını engellemediği, aksine göz bebeklerini büyüterek güneşten gelen bu ışınların retinayı savunmasız bırakarak görme sorunlarına yol açabileceği konusunda uyardı.

Malatya Avrupa Göz Merkezi’nden Op. Dr. Murat Uğuralp, yaz mevsiminin vazgeçilmez aksesuarı olan güneş gözlüklerinin, zararlı ultraviyole ışınlarını süzerek göz sağlığının korunmasına destek olduğunu belirtti. Tercih edilen güneş gözlüklerinin zararlı ışınları emecek özelliklere sahip olması gerektiğini vurgulayan Uğuralp, şu bilgileri verdi: “Güneş ışınları belirli bir dalga boyunda zararlı ışınlar yayar. Bunların fazlası, cildimiz ve özellikle gözümüz için deformatif özellikler var. Bu ışınların göz bebeğinden gözün arkasına iletilmesi ile katarakt, sarı nokta hastalığı gibi, alerjisi olan hastalarda daha fazla olmak üzere kızarıklık ve kaşıntı gibi problemlere neden olur. Yıllar içinde bunların oluşturduğu hasarlar tolere edilmeyebilir. Bunun için gözümüzün önüne bir bariyere ihtiyaç vardır, bu da güneş gözlüğüdür. Güneş gözlükleri güneşten gelecek zararlı ışınları emecek özelliklerde olmalıdır. Gözlük camının sadece renkli olması amacına hizmet etmesi için yeterli değildir. Bundan dolayı gerçek sertifikasyona sahip, gerçek güneş gözlükleri kullanılmalıdır.”

Ucuz olduğu için sıklıkla tercih edilen ve yaygın şekilde kullanılan sahte güneş gözlüklerinin aynı işlevi görmediğini anlatan Uğuralp, şunları kaydetti: “Piyasa 5-10 TL’ye satılan gözlükler sadece boyama ve renkli olma özelliği taşırlar. Bu tip gözlükler yararlı olmamanın yanında zararlı etkiler de oluşturabilir. Koyu renkli oldukları için göz bebeğinin büyümesine, göz bebeği büyüdüğü için gözün savunma mekanizmasını yok ederek zararlı ışınların gözün arkasına ulaşmasına neden olurlar. Onun için imitasyon gözlüklerden kaçınılmalıdır. Günümüzde genellikle güneş gözlükleri bir aksesuar olarak kullanılmaktadır ancak şikayeti olsun olmasın herkesin güneş altındayken gözlük kullanması gerekir. Güneş gözlüklerinin camı beyaz da olabilir ancak bu camlar zararlı ışınları filtre etmektedir.”