Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 günü meydana gelen faciayla ilgili Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde, 8'i tutuklu 45 sanığın yargılanmasına devam edildi. Tutuklu sanıkların tamamı ve bazı tutuksuz sanıkların hazır bulunduğu duruşmada tutuklu sanıklar maden teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik ve maden mühendisi Yasin Kurmaz savunma yaptı. Faciada şehit olanlardan Başmühendis Mehmet Efe'nin madendeki birçok konudan sorumlu olduğunu, kendilerinin sorumluluğu bulunmadığını söylemeleri, madenci yakınlarının tepkisini çekti.

Bilirkişi raporunu kabul etmediğini belirten sanık Çelik, sensör değerlerine kendisinin bakmadığını, ölçümleri değerlendiren kişinin faciada hayatını kaybeden Başmühendis Efe olduğunu söyledi. Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı ise sabit sensör, seyyar sensör ve defter kayıtlarında uyumsuzluk olduğunu hatırlatarak, "Hiç bakmıyor musun?" diye sordu. Sanık Çelik, defter kayıtlarına bakmadığını belirtti. Sensör sonuçlarına göre 50 pmm değerini aşan çok sayıda kayıt bulunduğunu belirten Ballı, "İşi durduyor muydunuz?" diye sordu. Çelik, "Emniyetçi arkadaşlar bakıyor." cevabını verdi. Ocağa alınacak malzemelere kendisinin karar vermediğini de belirten Çelik, buna da Efe'nin karar verdiğini ifade etti. İşçilerden maskesi çalışmayan kimseyi görmediği, gaz maskelerinin bakımının yapıldığını söyledi. Mahkeme Başkanı Ballı, "Her şeyin sorumluluğu Mehmet Efe de mi?" diye sordu. Çelik, "Mehmet Efe'nin talimatlarını yapıyoruz. Ben Mehmet Efe'den aldığım talimatları altıma iletirim. Ben karar alma mekanizmasından sorumlu değilim, alınan kararları uygulatmaktayım." dedi. Bir eksiklik görüp Mehmet Efe'ye iletildiğinde yapılmayan bir şey olup olmadığı sorusuna karşılık ise bütün taleplerin yerine getirildiğini söyleyerek, hakkındaki suçlamaları kabul etmedi.

Sanık Çelik'in, neredeyse bütün sorumluluğun Mehmet Efe'de olduğunu söylemesi, salondakilerin büyük tepkisini çekti. Madenci yakınları, "Her işi Mehmet Efe yapıyorsa siz ne yapıyordunuz?", "Madeni Mehmet Efe yönetiyormuş.", "Ramazan Doğru, boşu boşuna 37 bin TL maaş alıyormuş, bütün işi Mehmet Efe yapıyormuş.'' diye tepki gösterdi.

Tutuklu sanıklardan Kurmaz ise iş güvenliği uzmanı olduğunu, madende vardiya amirliği yaptığını söyledi. Hiyerarşik olarak müdürünün Akın Çelik olduğunu, onun altında da Mehmet Efe'nin bulunduğunu belirten sanık Kurmaz, iş güvenliği uzmanlarının koordinasyonunu yapan amirinin Başmühendis Mehmet Efe olduğunu söyledi. Eksiklikleri emniyet başmühendisi olarak Efe'nin bildiğini, kendilerinin de gördükleri eksiklikleri söylediğini ve bir iki gün içinde taleplerin yerine getirildiğini anlattı. Yasin Kurmaz, gaz ölümleriyle ilgili olarak vardiyasında olanlardan bilgi sahibi olduğunu ifade etti. Mahkeme başkanının, madendeki gaz sensörlerinin yeterli olup olmadığı sorusuna, "Yeterli olduğunu düşünüyorum ancak sıcaklık sensörü hakkkında bilgim yok." cevabını verdi. Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı'nın sorularını cevaplayan Kurmaz, ocağın havalandırmasıyla ilgili gördüğü kadarıyla sıkıntı olmadığını, karbonmonoksit maskelerinin bakımının beş altı ayda bir yapıldığını, ocakta kendi vardiyası boyunca hiç genel tatbikat yapılmadığını da anlattı.