Yozgat'ın Sarıkaya ilçesindeki tarihi Roma Hamamı kalıntılarının bulunduğu alanda başlatılan temizlik ve kazılar devam ederken, Rölöve Restitüsyon ve Restorasyon projesine yönelik çalışmalara da başlandı. Kötü hava koşulları nedeniyle ara verilen kazılarda bugüne kadar gün yüzüne çıkartılan bölümlerde gerekli düzenleme yapılarak, turizme açılabileceği kaydedildi.

Sarıkaya ilçe merkezi yerleşkesi ortasında bulunan ve 2010 yılında Yozgat Müze Müdürlüğü tarafından başlatılan temizlik ve kazı çalışmalarına kötü hava koşulları nedeniyle ara verildi. Sarıkaya Kaymakamı Yasin Özcan, tarihi Roma Hamamı Rölöve Restitüsyon ve Restorasyon projelerinin hazırlanmasına yönelik yaptığı başvuru doğrultusunda, ilçeye gelen Sivas Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü'nden görevlendirilen mimar ve mühendislerden oluşan çalışma heyeti, kazı alanında ölçüm ve teknik incelemelerde bulundu. Gelen ekibe eşlik eden Kaymakam Yasin Özcan, mevcut halin korunması ve gelecekte yapılacak restorasyon için hazırlanacak projelerin Kayseri Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından incelenip, onaylandıktan sonra çalışmaların devam edeceğini söyledi.

Sarıkaya ilçesindeki Roma Hamamı kalıntılarının bulunduğu alanda, Koruma Kurulu kararı ile yıkımına karar verilen yapıların bu yıl yıkılarak, yıkılan alanlarda kazıların devam ettirileceği kaydedildi. Halk arasında 'Kral Kızı' olarak bilinen, 'Basilica Therma' adlı Roma Hamamı kalıntılarının bulunduğu bölgede ortaya çıkartılan yapının önemli bölümlerinin bu yıl turizme açılabileceği kaydedildi. Roma İmparatorluğu döneminde, termal merkez olarak kullanılmasının yanı sıra aynı zamanda ülkenin doğu kısmının da idare edildiği bir merkez olduğu ve sefere giden Roma askerlerinin de dinlenme amaçlı kullandığı tahmin edilen Sarıkaya ilçesindeki Roma hamamı kalıntılarında tespit edilen, dilini çıkarmış yılan figürünün diğer Roma kalıntılarında rastlanmadığı ifade edildi.