Aydın’da yeni kurulan şehit ve gazi derneğiyle eski dernek arasında, 172 şehit fotoğrafı anlaşmazlığa yol açtı. Eski dernekte bütün yönetimin Kıbrıs gazisi erkeklerden oluşmasına da tepki gösteren eski Başkan Sevil Esin, yönetimde şehit eşlerini teselli edecek kadın olmadığını, bundan rahatsızlık duyan eşlerin talepleri doğrultusunda yeni dernek kurduklarını söyledi. Aydın Şehit Aileleri ve Gazileri Dayanışma Derneği Başkanlığı’nı kongrede kaybeden ve ardından istifa dilekçesi veren Esin, şehit eşinin dernekte asılı fotoğrafını da istedi. Yeni Başkan İsmail Ece ise, “Buradan hiçbir fotoğraf veremeyiz. Kendileri bulsunlar. İsterlerse gelip buradan çekebilirler. Buradan hiçbir resim o istiyor, bu istiyor diye verilemez.” dedi.

Başkanlığını yaptığı dernekten ayrılarak, diğer ayrılanlarla birlikte Aydın Şehit Yakınları ve Malul Gaziler Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’ni kuran Sevil Esin, yönetim kurulu üyelerinin hepsinin Kıbrıs gazisi olmasına tepki için ayrıldıklarını söyledi. Bir şehit eşinin evine gidildiğinde teselli için kadın olması gerektiğini ve bu yönde de tepkiler olduğunu belirten Esin, eski derneğe gönderdiği istifa dilekçesinde, şehit eşi Mehmet Esin’in fotoğrafının verilmesini de istedi.

Suçlamaları kabul etmeyen Aydın Şehit Aileleri ve Gazileri Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Ece ise yönetimin seçimle işbaşına geldiğini söyledi. Eski Başkan Esin’in, üyelerine telefon ederek istifa etmelerini söylediğini iddia eden Ece, "Ben de 12 yıldır bu derneğe üyeyim. Kıbrıs gazisiyim. Bu dernekte en çok Kıbrıs gazisi var. Seçimde birinci listeyi oyladım, kendisi dahil 33 kişiye oy verdi. İkinci listeyi de okudum. Oylamada kendisine oy veremedi, üç kişi oy verdi, yeni yönetim oluştu. Burası erkeklerin oluşturduğu bir yer diyorsunuz. Tüzükte, Kıbrıs gazileri yönetimi ele geçirir geçiremez diye bir madde yok. Kaldı ki Sevil Esin, 14 yıldır bu dernekte başkanlık yapıyor. Erkekler dediği kişiler de bu dernekte üyeydi, yönetimde görev alıyordu. Şehit ve gazi yakını kadınlarımızdan bir tepki yok. Bugüne kadar bütün bayan arkadaşlar kardeşim, bacım ve arkadaşım olduğu gibi bugünden sonra da öyledir.” dedi.

Sevil Esin'in eşi ve diğer şehitlerin fotoğraflarının derneğin demirbaşına kayıtlı olduğunu da belirten Ece, “Sevil Hanım'ın eşinin fotoğrafı diye bir şey yok. Bir dilekçe yazmış. Bütün üyelerimizi tek tek arayarak, 'Orayı erkekler istila etti, kadınlar giremez oraya. Siz istifa edin.' deyip 15 kişi ayartmışlar. Bize dilekçeler gönderdiler, kendisi de gönderdi. Bu dilekçede Sevil Hanım not düşmüş, 'Eşimin resmi' diye. Buradaki resimlerin hepsi, bu derneğin demirbaşı. Burada ne varsa hepsi demirbaş, kayıtlara geçmiş durumda. Sonra bu dernek de şehit ve gaziler derneği. Buradan herhangi bir resim vermem söz konusu değil. Resim istiyorlarsa kendileri bulacaklar ya da çektiririz veririz ama buradan hiçbir resim, o istiyor bu istiyor diye verilemez. Bu resimler benim değil, derneğin malı. Şehitler de hepimizin şehidi. Kişiselleştirmenin anlamı yok.” dedi.

Sevil Esin de şehit eşinin fotoğrafının kendi yanında olması gerektiğini belirterek, “Ben eşimin resmini talep ettim, arkadaşlar da kendi yakınlarına ait olan resimleri talep ettiler. Bir zorlama söz konusu değil. Benim eşimin resmi benim yanımda olur, benim derneğimde olur. Biz talep ettik. Sonuçta fotoğraflar bizim, canımızın resimleri, tabii ki isteyeceğiz. Onlar da hoşgörüyle vereceklerdir. İncindik, kırgın değiliz. Daha önceki yönetimde herkes vardı, bir aromaydık. En son yönetimde yedi tane, hattâ 15 tane Kıbrıs gazisi yönetimde. Bizler şehit ailesini ziyarete gittiğimizde sohbet etmek isteriz, sarılmak isteriz, çünkü duygu selimiz fazladır. Hangi erkek arkadaşımızın elini tutup ağlayalım?” şeklinde konuştu.