Trabzon’da Çanakkale Zaferi'nin 100. Yıdönümü ve Şehitleri Anma Günü programında çelenk krizi yaşandı. Valilik önündeki Atatürk anıtına çelenk koyma töreninde, Trabzon Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Emniyet Teşkilatı Vazife Malulü ve Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin (EMŞAD) anıta çelenk koymasına müsaade edilmedi. Karara tepki gösteren dernek başkanları, törene davetli olmaları ve çelenk sunacak kuruluşlar arasında adları belirtilmesine rağmen izin verilmemesinin, şehit ailelerine yapılmış saygısızlık olduğunu ifade etti.

Çanakkale Zaferi'nin 100. Yıdönümü ve Şehitleri Anma Günü etkinlikleri, sabah saatlerinde Trabzon Valiliği önündeki Atatürk anıtına çelenk konulmasıyla başladı. Törene, Vali Abdil Celil Öz, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Asım Kocaoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı O. Fevzi Gümrükçüoğlu ile çeşitli kamu kurumlarının il müdürleri, öğrenciler ve şehit aileleri katıldı. Tören öncesinde alanda çelenk krizi yaşandı.

Trabzon Valiliği tarafından hazırlanan ve ilgililere gönderilen programda, anıta çelenk sunacak kuruluşlar arasında yer alan Trabzon Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Emniyet Teşkilatı Vazife Malulü ve Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği yöneticileri de çelenkleri ile tören alanına geldi. Ancak EMŞAD’ın çelenginin alanda bulunmasına izin verilmedi. Görevliler tarafından tören alanına taşınmak isterken de derneğin çelengi düştü. Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin çelengi de alanın dışına çıkartıldı. Bu sırada şehit ve gazi yakınları olayı alkışlarla protesto etti. Anıta sadece Trabzon Valiliği, Garnizon Komutanlığı ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı çelenkleri konuldu. Tören, daha sonra yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla sona erdi.

Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Karaca, yaşadıklarını, şehit ailelerine yapılmış bir saygısızlık olarak gördüklerini söyledi. Valilikçe hazırlanan resmi programın önceden kendilerine de geldiğini ifade eden Karaca, “İki şehit aile derneğinin çelenk sunması programda var. Çelenklerimizi götürdüğümüzde görevliler, çelenk sunamayacağımızı söylediler. Sebebini sorduğumuzda da ‘Vali Bey'in talimatı’ dediler. Vali Bey gelince kendisine böyle bir talimatı olup olmadığını sordum. ‘Yönetmeliğe göre koyamayacağımızı’ söyledi. Ben de Şehitler Haftası'nın kutlandığı bir günde şehit aileleri derneklerinin çelenginin sunulmasının yanlış bir şey olduğunu söyledim. Bunun üzerini Vali Bey özel kalem müdürüne ‘koysunlar koysunlar’ gibi bir şey söyledi. Biz de tepki olarak koymadık. Zaten derneklerimizden birisinin çelengi de kaldırılırken kırıldı. Koymanın da bir anlamı, koyacak durum da yoktu.” dedi.

Çanakkale’nin ruhuna uygun olarak bu tür kutlamalara herkesin katılması gerektiğinin altını çizen Karaca, şöyle devam etti: “Sadece şehit aileleri veya derneklerin çelek sunması değil, gönül ister ki her kurum, dernek orada çelenk sunsun. Sonuçta Çanakkale’de ölenler de bizim yakınlarımız, insanlarımız, bugün terörde verdiklerimiz de bizim yakınlarımız, insanlarımız. Neden böyle bir yönetmelik yapılıp da sadece 3 kurumun çelenginin konulması isteniyor, bunu anlamış değiliz. En azından Şehitler Günü’nde şehit ailelerinin derneklerinin çelenkleri konulabilirdi. Neden rahatsızlık duyuluyor, bunu anlamış değiliz.”

EMŞAD Başkanı Songül Erdem de uygulamayı kendilerine yapılan çok büyük bir hakaret olarak gördüğünü belirtti. Erdem, tepkisini şöyle dile getirdi: “Bütün şehit aileleri adına sayın valimi de şiddetle kınıyorum. Neden böyle bir şey yaptı, neden böyle bir şeye gerek duydu bilmiyorum. 17 yıldır başkanlık yapıyorum. Her zaman çelengimiz sunuluyordu ve hiçbir sorun yaşanmıyordu. Ama bu yıl neden böyle bir şey yapıldı onu da bilmiyorum.”