Edirne'de bulunan tarihi Selimiye Camii'nin minarelerine 16 yıl aradan sonra ilk kez mahya takıldı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü, Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün talebi üzerine mahya ekibini Edirne'ye gönderdi. Ekip, Kutlu Doğum etkinlikleri kapsamında Selimiye'nin güneydoğu ve güneybatı cephesinde bulunan minarelere sistemi kurdu. Üzerinde 'Alemlere Rahmetsin' yazısı bulunan mahya, minarelerin 60 metre yüksekliğine asıldı. Yazı için 250 adet ampul kullanıldı. Havanın karardığı sırada deneme amaçlı olarak ışıkları açılan mahya insanların ilgisini çekti. O anı kalıcı kılmak isteyenler isteyenler hatıra fotoğrafı çektirdi.

Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, Selimiye Camii'ne uzun zamandan bu yana mahya asılmadığını söyledi. Bu yıl programlarına mahyayı aldıklarını ifade eden Güneren, "Vakıflar Genel Müdürlüğü mahya ekibi bir haftadır çalışıyor. Kutlu Doğum Haftası kapsamında, Ramazan'dan önce bir deneme yapmak istedik. Bugün çalışmalarını tamamlayacak ekibimiz. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından belirlenmiş yazılardan bir tanesi bugün asılacak ve Kutlu Doğum Haftası kapsamında da bu yazı burada duracak. Daha sonra Ramazan ayında da tekrar yazmayı düşünüyoruz." dedi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü mahya ekibi ustası Kahraman Yıldız, Mimar Sinan gibi büyük bir ustanın yapmış olduğu bir esere mahya takmanın özel bir olay olduğunu belirtti. 1975'ten 1999 yılına kadar 25 sene Selimiye'de daima mahya kurduğunu hatırlatan Yıldız, "Her önemli dini ve milli günlerde, haftalarda mahya astım. Şimdi ise bölge müdürümüzün talebi üzerine Kutlu Doğum Haftası'nda 'Alemlere Rahmetsin' diye peygamber efendimizi anımsatmak amacıyla bir yazı asıyoruz." diye konuştu.

Selimiye'yi ziyaret etmeye gelen Ahmet Kahraman, Selimiye Camii'ni ilk kez gördüğünü kaydetti. Kahraman, "Hem mimarisi hem de iç ve dış tasarımı ile gerçekten harika. Çok memnun ayrılıyoruz." şeklinde konuştu. Mahyaların 16 yıl aradan sonra ilk kez asıldığını yeni duyduklarını anlatan Kahraman, buna tanıklık ettikleri için kendilerini çok şanslı hissettiklerini sözlerine ekledi.