CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, 5 yıl önce polisin açtığı ateş sonucunda hayatını kaybeden Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğrencisi Şerzan Kurt'un ölümü hakkında açılan davayı TBMM gündemine taşıdı.

Demir, Kurt'un otopsisinde polis memuru Gültekin Şahin tarafından başından vurulduğunun belirlendiğini söyleyerek, "Şahin hakkında açılan davada, tahrik indirimi verildi. Polise taş atılmasını tahrik nedeni sayan Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık polis Şahin'in cezasını, cinayetten müebbet hapisten 16 yıla indirdi. Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin sanık polis Şahin hakkında verdiği karar kesinleşirse Türkiye'de örneğine az rastlanacak bir karar verilmiş olacak. Bu durum, hukuk normlarına aykırıdır. Emsal niteliği taşıyan bu kararın kesinleşmesi halinde, emniyet güçlerinin son zamanlarda sıkça örneklerini yaşadığımız biçimde öldürücü güç kullanmasının tahrik indirimi sayılmasının önü açılacak. Bundan sonra şiddet olayları daha da artabilir. Böylesi bir karar, emniyet güçlerine sınırsız ve orantısız bir biçimde güç kullanma güveni anlamına gelecektir." dedi.

CHP Milletvekili Demir, yazılı sonu önergesinde Adalet Bakanı Kenan İpek'e şu soruları yöneltti: "Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin sanık polis hakkında verdiği karar kesinleşirse Türkiye'de örneğine az rastlanacak bir karar verilmiş olacak. Eski TCK'ya dayanarak verilen 'suça yardım' indiriminin, yerinde bir karar olduğunu düşünüyor musunuz? Eski TCK ile yeni TCK'nın spesifik bir duruma göre birlikte uygulanması, hukuk normları açısından doğru bir yöntem midir? Emsal niteliğindeki bu karar kesinleştiğinde, emniyet güçlerinin son zamanlarda sıkça örneklerini yaşadığımız biçimde öldürücü güç kullanmasının 'tahrik indirimi' sayılmasının önünü açmayacak mıdır? Böylesi bir karar, emniyet güçlerine sınırsız ve orantısız bir biçimde güç kullanma güveni anlamına gelmeyecek midir? Bu karar örneğinde, şiddetin ölçüsü ya da derecesi ne olursa olsun yüksek ceza verilmeyen herhangi bir olayda bile mahkemeler ve Yargıtay, sanıklara indirim yapabilmesinin önünü açmayacak mıdır? Bu durum, sayıları her geçen gün daha da artan şiddet olaylarını daha da arttırmayacak mıdır?"