Türkiye genelinde soğuk hava ve bazı bölgelerde kar etkisini sürdürürken, Mersin'in Silifke ilçesinde turfanda üretimi yapılan bahçelerde çiçek açan erik ağaçları görenleri şaşırtıyor.

Türkiye'nin ilk turfanda eriğinin yetiştiği Silifke'nin Keben köyünde erik üreticileri tarafından örtü altına alınan erik bahçelerindeki ağaçlar çiçek açtı. Çiçeklerin meyveye dönüşme aşamasındaki döllenme ise yine sera içerisine yerleştirilen kovanlardaki arılarla sağlanıyor.

Silifke Erik Üreticileri Birliği Başkan Vekili Mustafa Göktaş, çiçek açan örtü altındaki erik bahçesinde yaptığı incelemenin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde kar yağışı nedeniyle her yer beyaza bürünürken, Silifke'de ise eriklerin ağaçlarının çiçek açmasıyla baharın beyaz renginin hakim olduğunu kaydetti.

Göksu Vadisi köylerinin mikrokilima özelliğinden dolayı eriklerin erken toplandığını aktaran Göktaş, ağaçlarının örtü altına alınmasıyla hasadın bir ay öncesine çekildiğini söyledi.

Göktaş, "Açık alanda ilk erik hasadı nisan ayında yapılıyor. Örtü altına alınan bahçelerde ise Mart ayının ikinci haftasında hasat yapabiliyor. Erken hasat yapıldığı için de fiyatlar yüksek oluyor. Bu yıl da ilk hasadımızı 40 gün sonra gibi planlıyoruz.” dedi.

Silifke eriğinin görünümü ve lezzeti ile tüketici tarafından talep edildiğini vurgulayan Göktaş, eriğin getirisi dolayısıyla ilginin sürekli arttığını ve üretim alanının da buna bağlı olarak genişlediğini kaydetti.