Sivas'ta 1887 yılından bu yana aralıksız hizmet veren Sivas Lisesi, tahtaya 'Hocam biz Çanakkale'ye gidiyoruz. Hakkınızı helal edin' yazdıktan sonra cepheye koşan ve bir daha geri dönmeyen kahramanlarını törenle anacak. 1915 yılında mezun veremeyen lisenin şimdiki öğrencileri, dedelerine vefa amacıyla Çanakkale Savaşı'nın 100. yılı kutlamalarını üstlendi.

1919 yılında Cumhuriyet'in temellerinin atıldığı Kongre Müzesi'nde eğitim veren Sivas Lisesi'nde 1915 yılında ayrı bir kahramanlık yaşanır. Çanakkale Savaşı nedeniyle öğrenciler cepheye gittiği için o yıl mezun verilmezken, 1916 yılında ise sadece 5 öğrenci mezun olur. Çanakkale Savaşları’nın 100 yıl kutlamalarını organize edecek olan Sivas Lisesi, bu yıl ayrı bir heyecan yaşıyor.

Okul Müdürü Selahattin Erdem, 1915’te öğrencilerinin savaşa gittiğini ve bir daha da dönmediğini söyledi. Sivas Lisesi’nin 1915 yılında mezun vermeyen ve mensupları Çanakkale Savaşı’na katılan okullardan bir tanesi olduğunu hatırlatan Erdem, şöyle devam etti: "Öğrencilerimiz 1915 yılında tahtaya 'Biz Çanakkale’ye gidiyoruz, Allah’a ısmarladık' yazarak okuldan ayrılmışlar ve bir daha da dönmemişler. Okulumuz 1912 yılında 12, 1913’te 14, 1914 yılında 21 mezun vermiş ama 1915 yılına gelindiğinde maalesef mezun verememiş, 1916 yılında da 5 öğrenci mezun olmuş. Bu da demek oluyor ki; Çanakkale’ye sadece son sınıflar değil, aynı zamanda bir önceki sınıftan da birçok öğrenci savaşlara katılmıştır."

35-40 ÖĞRENCİNİN GİTTİĞİ TAHMİN EDİLİYOR

Cumhuriyet Üniversitesi öğretim üyelerine yaptırdıkları inceleme sonunda yaklaşık 35-40 öğrencinin Çanakkale Savaşları'na gittiğinin belirlendiğini kaydeden Erdem, "Ancak bunların isimleri mevcut değil, o günkü şartlarda 1915 yılındaki diploma defterinin sayfası boş bırakılmış, 1916 yılında sadece 5 öğrencinin ismini bulabiliyoruz. Bu sayı net olmamakla birlikte öğretim üyelerinin bize verdiği raporda böyle bir ifade var. İnşallah ileriki yıllarda daha ciddi bir araştırma yapılarak belki de isimlerine ulaşılacaktır." diye konuştu.

Çanakkale Savaşı’nın 100. yılı kutlamalarının okullarının üstlendiğini aktaran Selahattin Erdem, "18 Mart’ta bir kutlama programı olacak. 17 Mart’ta ise okul bahçesine Tugay Komutanlığı’nın katkılarıyla 'Yaşayan Çanakkale' diye bir çadır kurduk. 3 gün çadır gezilebilecek. Ayrıca okul olarak valiliğin desteğiyle 100 yıla özel bir dergi çıkardık." ifadelerini kullandı.

ÖĞRENCİLER ŞEHİT DEDELERİNİ ANACAK

Bu arada okul bahçesinde kurulan çadırda öğrencilerin hazırlıkları da sürüyor. Öğrenciler o dönemki asker kıyafetleri giyerek Çanakkale Savaşı’ndaki siperler ve askerlerin yaşadığı zorlukları canlandırmaya çalışacak.