Yıllarca barış içerisinde Sivas’ta yaşamlarını sürdüren şehrin yerlisi Ermeniler, Paskalya Bayramı'nı kutluyor. Bayram nedeniyle İstanbul’da yaşayan Sivaslı Ermeniler ve Dostları Derneği Başkanı Sebuk Koçak ile yönetimi de Sivas’a geldi. Koçak, kendileri için Sivas’ın önemine vurgu yaparak, isimlerini gizlemeden yaşadıkları tek şehrin Sivas olduğunu ve çok sayıda dostları bulunduğunu kaydetti.

Sivas’ta Ermeni cemaati Paskalya heyecanı yaşıyor. Hz. İsa’nın göğe yükselmesi münasebetiyle kutlanan bayramda yumurtalar boyanıyor, çörekler, sarmalar ve tatlılar yapılıyor. Bayramın en önemli menüsünü ise paşa çorbası oluşturuyor. Gelen misafirlere paça çorbası ikram ediliyor.

BAYRAM ZİYARETİNDE YUMURTA TOKUŞTURULDU

Ermeni cemaatini mutlu günlerinde ziyaretçileri de yalnız bırakmadı. Şehir Kültürünü Yayma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ahat Türkmenoğlu ile Gazeteciler Cemiyeti 2. Başkanı Aydın Deliktaş, bayram ziyareti gerçekleştirdi. Ziyarette geleneksel olarak boyanan yumurtalar tokuşturuldu ve bayram yemeği yenildi. Yemeğin ana menüsünü ise gelenek haline gelen paça çorbası oluşturdu. Yemekte yaprak sarması, çörek ve tatlı da yer aldı.

Ermeniler ve Dostları Derneği Başkanı Sebuk Koçak, ziyarette, kendileri için Sivas’ın önemine vurgu yaparak, isimlerini gizlemeden yaşadıkları tek şehrin Sivas olduğunu ve çok sayıda dostları bulunduğunu kaydetti. Sivas’ta uzun yıllar mutlu bir şekilde yaşadıklarını ancak maddi kaygılar yüzünden İstanbul’a göçtüklerini söyleyerek, İstanbul’da bir iş için gittikleri memurun Ermenice günaydın demesiyle öteki olmadıklarını anladıklarını ve çok gururlandıklarını anlattı.

2 yıl önce kurdukları dernekte 400’den fazla üyeleri bulunduğunu anlatan Sebuk Koçak, Sivaslıların çoğunlukta olduğunu ve bir araya geldikleri zaman 600-700 kişiyi bulduklarını ifade etti. 20 yıl öncesine kadar Sivas’ta yaşadığını anlatan Koçak, "Dernek olarak 2 kez 250’şer kişilik grupla Sivas seyahati düzenledik. Sivas’a hiç gelmeyenler vardı aralarında. Çok güzel vakit geçirdiler, geçtiğimiz yıl da Ermenistan’a bir gezi düzenledik." dedi.

'SİVAS’TA ÇOK GÜZEL ŞEYLER YAŞADIM'

Sivas’a kardeşlerini görmek ve Paskalya Bayramı'nı onlarla geçirmek üzere geldiklerini kaydeden Dernek Başkanı Koçak, "Bütün dostlarımız buradaydı. 45 yaşına kadar burada yaşadım. Babadan kalma akrabalıklarımız oldu. Burada sünnet kirveliği ve sağdıçlık yaptık. Dostluğu ve arkadaşlığı burada gördük. İstanbul’da bu tür etkinlikler yapamıyoruz, bu kadar sık görüşemiyoruz. Sivas’ta çok güzel şeyler yaşadım." diye konuştu.

Ermeniler ve Dostları Derneği Başkan Yardımcıları Murat Konkeser ve Dikran Tokaç da Paskalya Bayramı dolayısıyla geldikleri Sivas’ta olmaktan mutluluk duyduklarını dile getirdiler.

'BİZ ERMENİ DOSTLARIMIZLA İÇ İÇEYİZ'

Şehir Kültürünü Yayma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ahat Türkmenoğlu da Ermeni cemaati ile iyi bir diyalog içerisinde olduklarını belirterek, "Sivas’ta Alevi’si, Sünni’si, Ermeni’si olarak iç içe hep bir dostuz. Burada kendilerinin bayramını kutluyorum. Nice bayramlara dilerken, Sebuk Bey ve arkadaşlarına da hoş geldiniz demek istiyorum. Sivas’ta sizleri ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Sivas aşığı Ermeni abilerimiz, dostlarımız var. Onları da ağırlamaktan onur duyarız." şeklinde konuştu.

Ermeni cemaatinden Melisa Koçak ise Paskalya Bayramı geleneklerini anlattı. 49 gün oruç tuttuktan sonra Hz. İsa’nın göğe yükselmesi nedeniyle 3 gün boyunca bayram yaptıklarını ifade ederek, bayram nedeniyle yumurta boyadıklarını, paskalya çöreği, paça çorbası, yaprak sarması ve tatlı türü yiyecekler hazırladıklarını aktardı.