Halkın Türkiye Komünist Partisi (HTKP) yönetim kurulu üyesi Mehmet Adıgüzel'e, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Başbakan olduğu dönemde afiş ile hakaret ettiği gerekçesiyle 6 bin 80 lira adli para cezası verildi. Karara tepki gösteren Adıgüzel'in avukatı Özgür Urfa, “Bizce bu karar hem hukuk hem yasaya hem de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına açıkça aykırı." dedi.

HTKP Çekmeköy binasına, cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde Başbakan Erdoğan’ın resminin bulunduğu ‘Hala hırsız, hala katil, önce hesap ver’ yazılı afişi asıldı. Kamu görevlisine hakaret suçlamasıyla soruşturma yürütüldü. Halkın Türkiye Komünist Partisi yönetim kurulu üyesi Mehmet Adıgüzel ifadesini verdikten sonra da Cumhuriyet Savcısı hakaret unsuru taşıdığı iddiasıyla kamu davası açtı. Kartal’daki İstanbul Anadolu 55. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlanan davanın dünkü karar duruşmasında mahkeme hakaret unsuru içerdiği gerekçesiyle Mehmet Adıgüzel’e 6 bin 80 lira para cezası verdi.

Verilen karara tepki gösteren Avukat Özgür Urfa, “Bizce bu karar hem hukuk, hem yasaya hem de AİHM kararlarına açıkça aykırı. Burada kişisel bir söylem, kişisel bir fiil sözkonusu değil. Üyesi olduğu siyasi partinin siyasi bir afişi. Siyasi faaliyet kapsamında yapılan bir eleştiri vardı. İçerik anlamında da bizce bir suç unsuru bulunmuyor. AİHM kararları ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi bizim iç hukuk normumuz olarak değerlendiriliyor. Orada çok açık şekilde Başbakan, Cumhurbaşkanı gibi yürütme organında yer alan kişilerin çok ağır sözleri kaba sözleri provokatif nitelikte bile olsa küfür içermedikçe eleştiri kapsamında değerlendiriyor. Bizde bu afişin içeriği bu kapsamda değerlendirilmeliyken ceza verilmesi hukuka uygun olmadı. Keza yine aynı katil Erdoğan içerikli bir takım sözler ve eylemlerden kaynaklı başka mahkemelerde görülen davalarda beraat kararı verildi. Biz bunları da mahkemeye ibraz ettik. Ancak mahkeme kendi kanaatince suç unsuru taşıdığını belirterek müvekkilimize ceza verdi.” şeklinde konuştu.

Urfa, “Dosya Yargıtay’a gidecek. Yargıtay’ın sonucuna göre de aleyhi bir karar gelmesi durumunda Anayasa Mahkemesi ve AİHM yolu açık alacak bizim açımızdan.” ifadelerini kullandı.