Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kemal Kocabaş, Söke Ovası’ndaki toplulaştırma bölgesindeki tarım alanlarından su çekildikten sonra ürün ekiminde bir sıkıntı olmayacağını açıkladı. Kocabaş, Büyük Menderes havzasının güneyinde 2014 yılında başlayan arazi toplulaştırma çalışmalarıyla ilgili bir açıklama yaptı.

Oda Başkanı Kocabaş, açıklamasında şunları kaydetti: “Ülkemizde tarım arazileri çeşitli nedenlerle parçalara bölünmüş ve küçülmüş, azalan verimliliği nedeniyle de çiftçimizin tarım yapmasını imkansız hale getirmiştir. Arazi toplulaştırması tarım arazilerini niteliklerine göre sınıflandırarak, bir kişiye farklı alanlardaki küçük arazilerin toplamını karşılayacak şekilde başka bir veya birkaç arazinin verilmesi, arazi aralarında bulunan şeritlerin kaldırılarak kullanımının sağlanmasını sağlayacak yararlı bir çalışmadır. Söke Ovası’nda 2014 yılında Menderes’in güneyinde Karatlı ile Nalbantlar arasındaki bölgede başlayan toplulaştırma çalışmaları, taşkınlar nedeniyle durduruldu. Bu bölgede geçtiğimiz yıllarda da taşkınlar olmuş, nisan ve mayıs aylarında suların çekilmesiyle araziler ekilebilmişti. Bu yıl çiftçilerimiz, toplulaştırma bölgesinde yaz döneminde ekim yapılamayacağı konusunda endişeleri olduğunu bize ilettiler. Yaz dönemi ekimleri konusunda herhangi bir sıkıntı olmadığını, ekimlerin sular çekildiğinde yapılabileceğini belirtmek isterim.”

2014 Aralık ayı sonunda ve 2015 Ocak ayındaki sağanaklar sebebiyle Büyük Menderes Nehri taşmış, bir kısmı buğday ve arpa ekili olan 5 bin dönüm tarım arazisi su altında kalmıştı.