Soma B Termik Santrali'nin özelleştirilmesine karşı çıkan işçiler, Tes-İş Sendikası öncülüğünde direniş çadırında 22. güne ulaştı. Bugüne kadar olan karşı çıkışlara rağmen santral, ihalede en yüksek fiyatı veren Konya Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye 685,5 milyon liraya satılmıştı.

Konu hakkında açıklama yapan Tes-İş Soma Şube Başkanı Bedri Demiraslan, "Neticede demek ki Soma’daki sıkıntının görülmediği, umursanmadığı ortaya çıkıyor. Soma çok zor bir dönemden geçiyor. Sivil toplum kuruluşları olarak Ankara’da, Soma B Termik Santrali'nin özelleştirme kapsamından çıkarılması için yöre milletvekilleriyle görüşmelerde bulunduk. Bize, Soma’nın içinde bulunduğu durum nedeniyle özellikle iktidar milletvekilleri, erteleme sözü verdiler. Sağda solda söylemlerde bulundular. Gayriresmi olsa da işçiler, bu konuyla ilgili erteleneceği noktasında ümitliydi ancak gelinen noktada Soma’nın içinde bulunduğu kötü duruma rağmen ihale iptal edilmedi." dedi. Soma’da 301 işçinin şehit olduğu maden faciasından sonra ilçede bir sıkıntı olduğunu söylediklerini belirten Demiraslan, "Zaten sıkıntıda olan Soma ekonomisinin, daha fazla sıkıntı yaşayacağını söyledik. Bu nedenle Soma Termik Santrali’nin özelleştirme kapsamından çıkarılmasını istedik. Gerekli girişimleri de yaptık ama özellikle Manisa milletvekilleri, özellikle iktidar milletvekilleri bunu görmemezlikten geldi. Soma’nın başına ikinci bir faciayı açmak üzereler. Çok da geç kalınmış değil, bunu hala erteletip iptal ettirme gibi imkanları var. Ertelenmesini, kapsamdan çıkarılmasını, iptal edilmesini istiyoruz. Soma’nın Balya olmasını istemiyoruz. Soma’nın geleceğinin kararmasını istemiyoruz." şeklinde konuştu.

Somalıların, santral özelleşince rahatlıkla iş bulabileceğini düşündüğünü aktaran Tes-İş Şube Başkanı, "Bu konuda yanılıyorlar. Burası özelleşince ilk zarar görecek, mevcut çalışan şirket işçileri, yani kadrolu çalışmayan işçiler olacak. Burayı alanlar, ilk onları çıkaracak. Burası özelleştiğinde, alan firma müsaade ederse kadrolu işçilerin 4-C’ye geçmesi söz konusudur. 4-C dediğimiz sistem ise garabet, ne olduğu belli olmayan, ucube bir sistem. Biz iktidardan şunu da istedik, buradaki çalışan kadrolu işçiler, memurlar gibi havuza alınsın, istedikleri başka kurumlara aynı özlük haklarıyla devredilsin dedik. Boşta gezen vatandaşlarımız dahi özelleştirmeden etkilenecek." dedi.

Soma B Termik Santrali’nin, yüzde 40 kapasiteyle çalışmasına rağmen devamıl kâr eden ve her yıl vergi rekortmenliği listesine giren bir kuruluş olduğunu da belirten Bedri Demiraslan, bu şekilde özelleştirilmesinin yanlış olduğu savundu.