Manisa'nın Soma ilçesinde, 301 madencinin şehit olduğu faciayla ilgili 8'i tutuklu 45 sanıklı davaya, iki gün verilen aranın ardından Akhisar'da beşinci oturumla devam ediliyor. Duruşmadan önce sanık avukatlarından bazılarının, geçen hafta yaşanan tepkilerden dolayı duruşmaların kapalı yapılmasını ya da gerekli güvenliğin sağlanmaması durumunda başka bir ile alınmasını istediğinin ortaya çıkması gerginliğe sebep oldu. Bu duruma madenci aileleri tepki gösterdi. Verilen arada maden şehidi aileleri, sanık avukatlarının davanın başka bir ile alınması talebine gözyaşları içinde tepki gösterdi. Sinir krizi geçirenleri, diğer madenci yakınları güçlükle sakinleştirdi.

Verilen arada tepkisini dile getiren şehit madenci eşi, hiç kimsenin suçunu kabul etmediğini söyledi. Bağırarak, "Ölenlerin mi bu suç?" diyen gözü yaşlı kadın, "Konuşmak istemiyorum ben. O katilleri konuşturun. O katiller konuşsun. Yalancılar konuşsun. Nasıl gidecek onlar öteki dünyaya? Nasıl gidecek onlar?" diyerek tepkisini dile getirdi.

Maden şehidi İbrahim Duman'ın babası İsmail Duman da 11 aydır canının yandığını söyledi. Gecesinin gece, gündüzünün gündüz olmadığını dile getiren Duman, "Yazıklar olsun onlara. 11 ay oldu. Günüm ağlamakla geçiyor. Ağzımda dişim, başımda siyah saç kalmadı. Yazıklar olsun onlara. Önce o yalancıları konuşturun." dedi.

Davada tutuklu 8 sanık "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talebiyle yargılanıyor. Tutuksuz 37 sanıktan 12'sinin "taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına sebep olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarının istendiği davada, 25 tutuksuz sanığa ise bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin, üçte birden yarısına kadar arttırılarak uygulanması talep ediliyor.