Manisa'nın Soma ilçesinde 301 kişinin şehit olduğu maden faciasının bir numaralı sanığı olan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, hiçbir geliri olmadığını söyledi. Şehit madencilerin yakınları, "Yalan" diye tepki gösterdi. Genel Müdür Ramazan Doğru ise 37 bin TL aylık geliri olduğunu beyan etti. Maden şehitlerinin yakınları, duruşma salonunda mikrofonla tek tek isimlerini söyledi. Bu sırada gözyaşları sel oldu. Önce şehitlerinin, ardından kendi isimlerini söyleyen bazı madenci yakınları fenalaştı. Maden şehidi Durmuş Sidal'in eşi Tomurcuk Sidal, "Eşim çocuğunu görmedi, inşallah onlarınki de görmez." dedi.

Manisa’nın Soma ilçesinde, 13 Mayıs 2014 tarihinde yaşanan maden faciasında sorumlulukları bulunduğu iddiasıyla sekizi tutuklu 45 sanığın yargılamasına, bir günlük aranın ardından Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı'nın, geçen pazartesi günkü celsede sanıkların duruşmada hazır edilmeleri yönündeki kararının ardından Aliağa Şakran Cezaevinde tutuklu bulunan sanıklar Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan, Genel Müdür Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, maden mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık ve Ertan Ersoy, maden mühendisi ve emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik, geniş güvenlik önlemleri altında duruşma salonuna getirildi. Polis, duruşma salonu haline getirilen Bülent Ciğeroğlu Kültür Merkezi çevresinde ve içinde olağanüstü güvenlik önlemleri aldı. Jandarma ve polis ekipleri, sanıkların güvenliği amacıyla çevrelerinde adeta etten duvar ördü. Polislerin elindeki listede ismi olan mağdur ve müştekilerle gazeteciler, duruşma salonuna üzerleri aranarak alındı. Güvenlik gerekçesiyle salona telefon, su, bozuk para, anahtar dahi sokulmadı. Mahkeme Başkanı Ballı'nın, salonda kimsenin ayakta durmaması talimatı sebebiyle 30-40 kişilik şehit madenci yakını, yer olmadığı gerekçesiyle içeriye alınmadı. Bu sebeple salon girişinde gerginlik yaşandı, içeriye alınmayan bazı şehit madenci yakınları fenalaştı. Mağdur ve müşteki avukatları, mahkeme başkanından kapıda kalanların da içeriye alınmasını talep etti ancak reddedildi. Bazı avukatlar da madenci yakınlarının duruşma salonuna girebilmesi için kendilerinin dışarıya çıkmasını teklif etti. Mahkeme Başkanı Ballı, "İstiyorsanız çıkabilirsiniz." dedi.

SALONDA GÖZYAŞLARI SEL OLDU

Duruşmanın başlamasının ardından salonda bulunan şehit madenci yakınlarının ellerine mikrofon verilerek, isimlerini söylemeleri istendi. Üzerlerinde faciada ölen madencilerin fotoğraflarının bulunduğu tişörtler giyen yakınları, gözyaşı dökerek önce isimlerini, ardından yakınlık derecelerini ve isimlerini söyledi. Mahkemede başkanının sadece isimlerini söylemelerini istemesine rağmen şehit yakınları, duygularını ifade etmeden mikrofonu bırakmadı. Tomurcuk Sidal, ismini söyledikten sonra, "Eşim çocuğunu görmedi, inşallah onlarınki de görmez." diyerek duygularını ifade etti. Başka bir madenci eşi Derya Girgin de benzer şekilde, "Eşim çocuğunu göremedi. Devletten adalet istiyorum." diyerek feryat etti. Madenci eşi Naciye Kaya ise, "Siz bizi nasıl yaktıysanız, Allah da sizi yaksın." dedi. Gülsüm Çolak, "Onlar çocuklarına doyamadı, bunlar da çocuklarına doyamasın." diye beddua etti. İsimlerini söyleyen diğer madenci yakınları da, "Benim oğlum yandı, onlar da yansın.", "Bunun hesabını bizim huzurumuzda da, Yaratan'ın huzurunda da veremezler." şeklinde duygularını ifade etti. Mahkemede Başkanı Ballı'nın uyarmasına rağmen madenci yakınları, duygularını aktarmaya devam etti.

CAN GÜRKAN 'GELİRİM YOK' DEDİ

Mahkeme Başkanı Ballı'nın iddianamenin kabul kararını okumasının ardından sanıkların kimlik tespitlerine geçildi. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, finansçı olduğunu belirterek, "Şu an hiçbir gelirim yok." dedi. Bunun üzerine Gürkan'ın kendisine acındırdığını belirten madenci yakınları, "Yalan" diyerek tepki gösterdi. Genel Müdür Ramazan Doğru 37 bin, İşletme Müdürü Akın Çelik ise 12 bin TL gelirleri olduğunu ifade etti. Sekizi tutuklu 45 sanığın kimlik tespitin tamamlanmasının ardından, 235 sayfalık iddianamenin okunmasına geçildi.

OLASI KASITLA ÖLDÜRMEKTEN YARGILANIYORLAR

Sanıklar Can Gürkan, Ramazan Doğru, Akın Çelik, İsmail Adalı, Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Ertan Ersoy ve Mehmet Ali Günay Çelik için, "olası kasıtla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapis talep ediliyor. Tutuksuz 37 sanığın ise "taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına sebep olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor. Bunlardan 25'inin cezalarının, "bilinçli taksir" olduğu gerekçesiyle TCK'nın ilgili maddesi gereğince üçte birden yarısına kadar arttırılması talep ediliyor.