Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde, Soma'daki maden faciasına ilişkin, sekizi tutuklu 45 sanığın yargılandığı davanın üçüncü duruşması başladı. Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında sekiz tutuklu ve 37 tutuksuz sanık hakkında açılan dava, 13 Nisan 2015 Pazartesi günü başlamıştı.

Bülent Ciğeroğlu Kültür Merkezi'nde hazırlanan salonda yapılan duruşmaya tutuklu sanıklar Soma Kömürleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, mühendis Ertan Ersoy, vardiya amirleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Mehmet Ali Günay Çelik ve İsmail Adalı, tutuksuz 37 sanıktan 25'i, mağdur aileleri ve sanıkların avukatları katıldı. Önceki oturumlara kıyasla daha az madenci ailesinin ilgi gösterdiği duruşmada tutuklu sekiz sanık, jandarma kordonu altında salonda kendilerine ayrılan bölüme alındı. Jandarma ekibi, sanıkların etrafında çember oluşturarak güvenliklerini sağladı. Orta bölümü müşteki ve mağdurlara, sağ tarafı basın mensupları ve seyircilere, sol bölümü ise mağdur aile avukatlarına ayrılan salonda, güvenlik tedbiri olarak ayrıca ön iki sıradaki koltuklara Çevik Kuvvet polisleri yerleştirildi.

İDDİANAME OKUNUYOR

Salonda hazır bulunan sanıkların yoklamaları alınarak başlayan duruşmada, iddianamenin ifadeler, deliller ve raporlar ışığında savcılık değerlendirmesinin yer aldığı 9. bölümden itibaren okunmasına geçildi. Tutuklu sekiz sanık "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıl, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası talebiyle yargılanıyor. Tutuksuz 37 sanıktan 12'sinin "taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına sebep olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarının istendiği davada 25 tutuksuz sanık hakkında ise bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin, üçte birden yarısına kadar arttırılarak uygulanması talep ediliyor.