Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasının ardından, Soma Kömürleri A.Ş. tarafından işten çıkarılan işçiler, 3 aydır tazminatları ödenmediği gerekçesiyle Ege Linyit İşletmeleri (ELİ) Müessesesi Müdürlüğü binası önünde yağmura rağmen oturma eylemine devam ediyor. Eylemin 11.'ci gününde, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, eylem yerine gelerek işçilere destek verdi.

Tazminat eyleminin 11.'ci güne geldiğini söyleyen maden işçisi Hidayet Merdim, "Bir yetkilinin gelerek bize bir açıklama yapmalarını bekliyoruz. Dünyanın en zor işini yapan biziz, en hakları olan biziz ama en büyük zulmü biz gördük. Dün akşam buraya yağmur yadı. Buraya önceki günlerde çadır kurmak istedik. Emniyet çadır bize kurdurmak istemedi. Sabaha kadar ben yağmurun altında yattım. Bunlar gerçekten çok üzülüyorum. Önümüzdeki hafta başında ELİ yetkililerden bir sözlü açıklama bekliyoruz. Biz burada bir siyaset olarak bir işlem yapmıyoruz. Yasal olan haklarımızı istiyoruz." dedi.

ÖZEL: GERİDE KALANLARA SAHİP ÇIKILMADI

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel Soma'da bir çok sorun olduğunu belirtip şunları söyledi: "Soma'daki Esas sorun Türkiye'deki Kamun yönetimi sistemi ile Soma'nın beklentileri ve Soma'daki gerçek anlamda ezilen emekçileri olan kitlenin beklentileri bir türlü çakışmıyor. Çünkü Soma'da dünyanın sayılı ve Türkiye'nin en büyük kazalarından bir tanesi yaşandığı ardından verilen sözler vardı. Bu sözlerin en önemlisi geride kalanlara sahip çıkmaktı bu kısmen yapıldı. Maden işçilerin, güvenli şartlarda çalışması ve özlük haklarının iyileştirilmesi o konuda sadece maaşta sadece küçük bir artış yapıldı. Ama madenlerin güvenli hale getirilmesi, işçi sağlığı ve iş güvenliğiyle ilgili bir arpa boyu alınmadı bu durumların birinci. İkincisi ise bu işsiz kalan madenci arkadaşlarım Meclise geldiğinde biz, onlardan 30-40 tane temsilci aldık. Buradaki bir çok arkadaşlarda oradaydı. Dört parti grubunu gezdik. MHP ile BDP uzlaştı bu konuda. CHP ile MHP uzlaştı. CHP ile BDP uzlaştı. Ama AKP'ye gittiğimizde, Adalet ve Kalkınma Partisi iç güvenlik yasasına muhalefet direnmesin, madencilerin isteklerini yerine getirilecek şeyler söyledi. Orada madenciler tepkilerini gösterdiler. 'Biz dediler, otuz gün kırk gün bekleyemeyiz, iki saat beklemeye tahammülümüz yok.' Söz verdi sayın Elitaş, 'Bakanlar Kuruluna getireceğim. İlgili bakanlarla görüşeceğim' dedi. Daha sonra verdiği cevap şu: Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı, bunun emsal olacağını ve bu işçilere bir ayrıcalık yapılırsa herkesin bunu isteyeceğini söyleyerek bunu bakanlar kuruluda karşı çıkmış."

'2 BİN 800 KİŞİYE VERİLMİŞ BİR DEVLET SÖZÜ VAR'

Özel konuşmasına söyle devam etti: "Karşı karşı olduğumuz durum şu; bir, 2 bin 800 kişiye verilmiş bir devlet sözü var. Kimse işsiz kalmayacak. İki bu işçiler mesajla işten çıkarıldıklarında hükümet sözcüsü Bülent Arınç dedi ki 'Devletimiz güçlüdür. Hükümetimiz vicdan sahibidir. Biz kimseyi karda kışta, açta açıkta bırakmayacağız.' Şimdi ise karda kışta açıktalar yağmurun altında çadırda yaşıyorlar. Bunların sözünün tutulması lazım. Dedik ki bir devlet sözü yerde kalmasın, ne demişti; Taner Yıldız, 'Türkiye'nin dünyanın sayılı madencilerinden biri.' Gelen tüm dünyada örnek maden diye uygulama maden var diye bir maden var. Açılacak o madence imzalanan ILO 176 uygun Türkiye'deki mevduata göre uygun, dünya standartlarına hatta onu aşan güvenli bir maden açsınlar o madende hem eğitim amaçlı kullanılacak. Burada maden mühendisleri burada eğitilecek, teknikerler orada eğitilecek. Madenci eğer işe girecekse teorik eğitiminden sonra pratik eğitimini o maden ocağında alacak. Bu havzanın uygulama madeninin açın. Açtığın o madende hem örnek olacak. Maliyetleri bileceksin, rödovanscılarını onun üzerinden denetleyeceksin. Bunu yapın diyoruz ama yapmıyorlar. Yapsalar o madende çalışacak dört bin işçiye ihtiyaç var. İşte 2 bin 800'u hazır halde burada bu çocukları işe alacaksın, sendikalı olarak kamu işçisi olarak çalıştıracaksın. Bu devlet sözünü tuttu tutmadı milli irade 7 Haziran'da geliyor, milli irade, 301 tane madencinin ailesi verip tutulmayan sözler, 2 bin 800 kişi burada 7 Haziran'da milli irade tecelli edecek. Şimdi başka işlere kalkışıyorlar ama eninde sonunda Soma'nın ahı tutar ve zulüm ile abat olunmaz. Zulüm eden en sonunda belasını bulur. Bu insanlara zulüm etmeyi bıraksınlar, bu insanlara sahip çıksınlar. Zulüm etmeye devam ederlerse eninde sonun da kendilere abat olmayacaklar. Yerle yeksan olacaklar, perişan olacaklar. Zulüm eden kavimler başına ne geldiyse, bunların da başına o gelecek." şeklinde konuştu.

Daha sonra, Manisa Milletvekili Özgür Özel, işçilerin oturma eyleminde aralarına geçerek onlara destek verdi.