Üsküdar'da, 2001 yılında kiralanan 55 dönüm arazi üzerine kurulu spor kompleksinin 2 gün içinde boşaltılması istendi. Erken saatlerde çevik kuvvet polisleriyle birlikte gelen emniyet yetkilileri, tesisin tahliyesini istedi. Açılan davaların devam ettiğini belirten tesis sahipleri ise, “Bu bir zulümdür.” diyerek karara tepki gösterdi. Tesis sahiplerinden Davut Akyüz, Bilal Erdoğan’ın arazide keşif yapmasının ardından sürecin çok farklı geliştiğini iddia etti.

Ünalan Mahallesi'nde bulunan Milli Emlak’a ait 55 dönümlük arazi, Davut Akyüz tarafından 2001 yılında 49 yıllığına spor tesisi yapılmak üzere kiralandı. Akyüz, arsaya 3 halı saha, 2 tenis kortu, yüzme havuzu, hamam, sauna, fitness merkezi, düğün salonu ve helikopter pisti inşa etti. Mahalle sakinlerine açık olan araziye çok sayıda ağaç dikildi.

Milli Emlak Müdürlüğü, sözleşmeyi tek taraflı feshederek tesisin boşaltılması için dava açtı. Dava sonucunda tesisin boşaltılması kararı verildi. Üsküdar Belediyesi de, spor tesisi olarak geçen alanı kültür tesisi olarak değiştirdi. Tesis sahipleri ise, 4706 nolu yasaya dayanarak karşı dava açtı. Davalar sonuçlanmadan sabah 06.00’da tesislere gelen polis, tesislerin boşaltılmasını istedi.

AVUKAT: KAMU GÜCÜ KULLANILARAK BİR VATANDAŞIN NASIL MAĞDUR EDİLDİĞİNİ GÖSTERMEK İSTEDİK

Spor tesislerinin avukatı Veysi Babat, tesislere gelerek basın mensuplarına açıklama yaptı. Yaşanan hukuki süreci anlatan Babat, “Kamu gücü kullanılarak bir vatandaşın nasıl mağdur edildiğine dair bilgi vermek amacıyla sizi buraya çağırdık. Bu tesis, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 1/1000’lik planlara göre spor tesisi alanında kalan bir yerdir. Müvekkilimiz, Üsküdar Belediyesi’ne başvurarak buranın işletmesini devraldı. Uzun süreli devraldığı için buna göre emek ve harcamalar yapılmıştır. İttifak hakkının kendisine devri için yine Üsküdar Belediyesi’ne başvuruda bulundu. Bir sene geçmesine rağmen Üsküdar Belediyesi müvekkilimize hiçbir bilgi vermemiştir.” şeklinde konuştu.

‘GİZLİ BİR ELİN, BURAYI FARKLI BİR AMAÇ İÇİN KULLANACAĞINA DAİR DUYUMLAR ALDIK’

Babat, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Daha sonra da İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 1/5000’lik nizam planlarına göre burada bir değişiklik yapılmış, spor tesisi olarak görünen yer sosyal ve kültür alanı olarak ayrılmıştır. Buranın mülkiyeti Hazine’de olduğu için burada yapılacak herhangi bir değişiklik için mülkiyet sahibine haber vermeleri gerekiyor. Hazine’ye izafeten de İstanbul Muhakemat Müdürlüğü’nün görüşü alınmış, onlar da bu alanın spor tesisi olarak kalması gerektiğini, sosyal ve kültür tesisi olarak ayrılmasına muvafakatleri olmadığını, bunu kabul etmediklerini söylemişler. Bunun üzerine Muhakemat Müdürlüğü’nün Danıştay’da iptal davası açması gerekirdi. Neden dava açılmadığına dair duyduğumuz bazı söylentiler var. Gizli bir elin buranın farklı bir amaç için kullanılacağına dair kendilerine telkinde bulunduğuna dair duyumlar aldık. Bununla ilgili detaylı açıklamayı diğer avukatımız ileride yapacak.”

‘HUKUKİ SÜRECİ BEKLEMEDEN TAHLİYE EDİYORLAR’

Tesisle ilgili açılan davaların henüz neticelenmediğini kaydeden Babat, “Bu planların değişmesine dair tabii ki Danıştay’da dava açıldı. Bu dava devam ediyor, iptal davası sonuçlanmamıştır. Bu aşamada kullanım hakkının bize devri ile ilgili başvurumuz reddedildi. Bu red kararına karşın biz de idare mahkemesinde dava açtık. Her iki dava da devam ediyor olmasına rağmen bugün gelerek apar topar burayı tahliye etmeye çalışıyorlar. Burada müvekkilimiz büyük bir efor harcamış, maddi harcamalar yapmış. En azından biz diyoruz ki bu hukuki süreci bekleyelim. Yani bugün eğer tahliye olursa telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracaktır. Ancak ne hikmetse her şeyi apar topar halletmeye çalışıyorlar.” ifadelerini kullandı.

‘YASAYA GÖRE ARSA ÜZERİNE YAPI İNŞA EDENE KULLANIM HAKKI VERİLMELİ’

Yürütmenin durdurulması için yaptıkları başvurunun önce kabul edildiğini söyleyen Babat, “Daha sonra idarenin savunması alındıktan sonra yeniden bir karar veriliyor. Bu karar da reddedildi. Ancak dava devam ediyor, sadece yürütmenin durdurulmasına ilişkin talep reddedilmiştir. Kira kontratı sona erdiğinden dolayı tahliye istiyorlar. Kira sözleşmesi normalde bitti ancak 4706 nolu yasaya göre Hazine’ye ait olan bir yerde eğer ki vatandaş ya da bir kurum o arazi üzerinde bir yapı inşa etmişse, fiili olarak kullanmış ise çıkan yasaya göre kendisi talep ettiği takdirde buranın kullanım hakkı kendisine devrediliyor. Biz de bu yasa kapsamında bize devredilmesini istiyoruz. Şu anki hukuki süreç de buna yöneliktir. Ancak Üsküdar Belediyesi’nden böyle bir talebimiz olmasına rağmen herhangi bir cevap bize verilmedi.” şeklinde konuştu.

Arazinin TÜRGEV’e devredileceğine dair iddiaların hatırlatılması üzerine Babat, “Evet doğrudur, ona benzer duyumlar biz de aldık.” dedi.

‘BİLAL ERDOĞAN’IN KEŞİF YAPTIĞI İDDİASI’

İşletme sahiplerinden Davut Akyüz ise, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın eski Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara ile 1 sene önce tesisleri gezip keşif yaptığını öne sürdü. Akyüz, Bilal Erdoğan’ın keşif yapmasının ardından sürecin çok farklı geliştiğini iddia etti.

İşletme Müdürü Ender Dumangöz de, "Arazi üzerinde milyonlarca liralık yatırımımız var. Burayı 2 günde boşaltın demek bir zulümdür. Bu alanda 45'e yakın düğün için rezervasyon yapıldı. Bu hafta sonu düğünü olanlar var. Davetiyelerini bastırmışlar. Ön ödemelerini yapmışlar. Şimdi o insanların mağduriyeti ne olacak. Bize 3 gün içinde araziyi boşaltın diyorlar. İçerde tonlarca eşya var, ben nasıl bunu 48 saatte boşaltayım. 17 yıllık emeğimizin karşılığı bu muydu." diye konuştu.