Makine mühendisi Fatih Abak, Türkiye'nin tarihi ve turistik mekanlarını 12 yıldır 3D görüntü tekniğiyle fotoğraflayarak bilgisayar ortamına aktarıyor. Çekimlerini gerçekleştirdiği mekanların fotoğraflarını 3D görüntü tekniğiyle bilgisayara aktararak, izleyicide sanki oradaymış izlenimi vermeye çalıştığını anlatan Abak, "Türkiye'de şu ana kadar 41 ilin çekimlerini tamamladım. Bunlardan 16 turistik yerin görsellerini internet sitesinde yayınladım. Diğerlerini de en yakın zamanda yayınlayacağım" dedi.

Samanyolu TV ekranlarında oynanan Sungurlar dizisinin Türkiye’de ilk defa bir yerli dizi olarak artık 3 boyutlu panorama olarak (360 derece) izlenebildiğini aktaran Fatih Abak, 3D teknolojisi ile çektiği panoramik fotoğrafları birleştirip çepeçevre saran panorama görüntüyü oluşturuyor. Çekimlere 6 noktada mekan ve oyuncularında yer aldığı bu panoramayı web adresinden izleniyor.

İnsanların tarihi ve turistik mekanlara gitmeden önce internette araştırma yaparak karar verdiklerini aktaran Abak, çektiği fotoğraflarla mekanların tanıtımını yaptıklarını belirtti. Gerekli izinleri aldıktan sonra önce bir noktadan çekimlere başladığını ve çok sayıda fotoğraf çektiğini ifade eden Abak, fotoğrafları birleştirip 3 boyutlu hale getirdiğini dile getirdi.

Çekimler yapılırken zor görünüyor ama bittikten sonra şahane bir şeyin orta çıktığını görüyorum. Bunu bildiğim için büyük bir sabırla çalışmalarımı sürdürdüm. Şu ana kadar İstanbul, Aksaray, Ankara, Konya, Erzurum ve Nevşehir gibi yerlerin tarihi ve turistik mekanlarını çektim.

Dünyanın en büyük kanyonu Ihlara Vadisi, Selime Katedrali, Somuncu Baba Külliyesi, Ulu Cami, Azmi Milli Un Fabrikası gibi mekanların çekimlerini tamamladım. Buralara gelmek isteyenler, internet üzerinden bu tür yerler hakkında fikir sahibi oluyor. Fotoğrafladığım yerler arasında İstanbul'da en çok Topkapı Sarayı, Aksaray'da Ihlara Vadisi gibi tarihi ve turistik yerler en çok ilgi çeken yerler oldu.

Amacının Türkiye'nin 81 ilinde çekimler gerçekleştirmek olduğunu belirten Abak, mekanların 3 boyutlu fotoğraflarına ''http://www.3boyutlumekanlar.com adresinden ulaşılabileceğini belirtti.