Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkanı Murat Kavuncu, Suriye modeli ekmek çıktığını Doğu ve Güneydoğu’da somun ekmek satamadıklarını söyledi.

Murat Kavuncu 16 Ekim Dünya Ekmek günü nedeniyle yaptığı açıklamada “Hatay'da, Reyhanlı'da, Altınözü'nde, Antep'te, Nizip'te, Urfa'da Suriyeliler’in gelmesinden dolayı bizim Güneydoğu Anadolu bölgemizde Suriye ekmek modeli çıktı, lavaş şeklinde. Suriye ekmek modeli ve bizim oradaki Fırıncılarımız Suriye ekmek modelinden dolayı para kazanamaz oldu. Orada da büyük bir sıkıntı var artık. Türkiye'nin de Karadeniz ve İç Anadolu Bölgesi hariç, Suriye ekmek modeli artık her yere girmiş durumda.” sitemini iletti.

Söz konusu ekmeklerin gramajının düşük olduğuna işaret eden Kavuncu, “Bu konuyu devlet yetkilileri ile de paylaştık. O bölgelerde normal bizlerin ürettiği somun ekmek satılamıyor. Bölge başkanlarımız bu konuyu sürekli dile getiriyorlar. Bölgedeki bazı fırınlar ürettikleri bu ekmeği doğrudan kamplara gönderiyorlar. Kamplardan arta kalan da bölge halkına satılıyor.” dedi.

Federasyon olarak Türkiye'nin en büyük kanayan yaralarından olan ekmek israfı ile ilgili çalışmalar yaptıklarına da vurgu yapan Kavuncu, şunları söyledi: “Ülkemizde ne kadar ekmek üretimi yapıldığını, ne kadar fırıncı esnafı bulunduğunun istatistiklerini çıkardık. Avrupa’da ki fuarlara götürdük fırıncı esnafımızı, entegrasyon çalışmaları yaptık. Makine parklarını tanıttık. Pişirici usta dediğimiz teknik eleman yetişmesindeki sıkıntılarımızı dile getirdik. Bu konuda meslek yüksek okulları ile işbirliği yaptık. Devletimizden de bu konuda destek bekliyoruz. Ekmek Üreticileri Federasyonu olarak muhatap kabul edildik ve pek çok proje üzerinde kamu kurum ve kuruluşları ile birlikte çalışıyoruz.”

Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkanı Murat Kavuncu, hammadde ile ilgili olan sıkıntılara da değinerek, “Çünkü ekmeğin en büyük hammaddesi un, maya, su, tuz. Haksız rekabetten dolayı fırıncılar para kazanamadığı için hammadde alımında sıkıntı çekiyorlar. Aldıkları zaman da ödemesinde sıkıntı çekiyorlar. Yani bunların hepsi birbirine bağlantılı olarak gidiyor. Biz federasyon olarak haksız rekabet yapan fırınların tespitinde devlet kurum ve kuruluşları ile birlikte hareket ediyor ve bu eşitsizliği önlemeye çalışıyoruz.” izahını yaptı.

Halk Ekmek Fabrikalarının sıkıntının başka bir boyutu olduğunu dile getiren Kavuncu, “Belediyeler halk ekmek fabrikaları kuruyorlar. Sıfır maliyetleri var. Hepsi belediyeden. Getirip 60 kuruştan halka satıyorlar. Ekmeğin 250 gram maliyeti 85 kuruş. Bu da haksız rekabeti getiriyor. Fırıncı kazandığı parayı kendi tesislerine harcaması lazım, harcarken de bu sefer fırıncı işçi maliyetleri ile ilgili ödeme yapamıyor.” şeklinde konuştu.

'GÜNLÜK 12 MİLYON EKMEK İSRAFI VAR'

Türkiye'de günde 120 milyon adet ekmek üretimi olduğunu kaydeden Kavuncu, “12 milyon ekmek israfı var. Bu 12 milyon adet ekmek israfından dolayı da biz iyi bir AR-GE çalışması yaptık. Bazen haberlerde 6-7 milyon ekmek israf ediliyor diye çıkıyor.“ dedi.