Antalya Barosu Başkanı Alper Tunga Bacanlı, Suriye’ye 2 bin TIR silah ve mühimmat gittiğinin iddia edildiğini, ancak Türkiye kamuoyunun sadece yakalanan 2 TIR’ı konuştuğunu hatırlatarak, “Biz bir yerlere binlerce TIR silah gönderip de dönüp Ankara’daki patlamalara şaşırmamalıyız. Allah sonumuzu hayretsin.” dedi.

Kural Hukukçular Birliği (KURALDER), ‘Yargının Asli Unsuru: Savunma Önemi, Sorunları ve Çözümü’ konulu konferans gerçekleştirdi. Konferansın konuşmacısı ise Antalya Baro Başkanı Alper Tunga Bacanlı oldu. Bacanlı, Türkiye’de gündeme oturan Suriye’ye giden TIR’lar konusunda açılan soruşturmada tutuklanan Adana Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık'ın önce görevden alındığını ve daha sonra da yakalama çıkartılıp tutuklandığını hatırlattı. Bacanlı, Suriye’ye 2 bin TIR’ın silah ve mühimmat götürdüğünün ileri sürüldüğünü, ancak Türkiye’nin yakalanan sadece iki TIR’ı konuştuğunu belirtti. Bacanlı, “İki TIR’ı konuşuyoruz. Bu araçlar durduruluyor, görevliler kimliklerini ibraz etmiyorlar. Sen başkan bunu nasıl yorumluyorsun derseniz. MİT görevlisi olmayan birileri de var demek ki bu araçlarda. Savcının da kendi ifadeleri şuydu; ‘Biz zaten bu bölgeden TIR’ların geçtiğini biliyoruz’ demişti.” dedi.

Baro başkanlığına şansız bir dönemde geldiklerini söyleyen Bacanlı, yönetim kurulunda sürekli kendi dönemlerinde bir tek savaşa girilmediği yönünde espri de yapıldığını kaydetti. Türkiye’nin savaşın eşiğinde olduğunu aktaran Bacanlı, “Biz bir yerlere binlerce TIR silah gönderip de dönüp Ankara’daki patlamalara şaşırmamalıyız. Allah sonumuzu hayretsin.” diye konuştu.

BACANLI’DAN BAROLARA ÇAĞRI

Baro Başkanı Bacanlı, paralel yapı adı altında yürütülen soruşturmalara bazı baroların sessiz kalmasını da eleştirdi. Bacanlı şöyle konuştu: “Ergenekon’da Balyoz’da ortalığı ayağa kaldırıyordunuz şimdi çıt yok. Usulsüzlük yok mu şu an memlekette? Avukatlar, savunmanlar görevlerini rahatlıkla ifade edebiliyorlar mı? Komik komik, saçma sapan soruşturmalar yapılmıyor mu? Bu paralel soruşturmalardan bahsediyorum. Niye sesiniz çıkmıyor? Mağdur bizim kampımızdan olursa iyi sahip çıkarız, diğer kamptaysa tam siper yatarız, sesimizi çıkarmayız mı diyorlar? Kimseyi ayırt etmeden sahip çıkmamız lazım. Ben biliyorum yarın bir gün bana yapıldığı zaman zaten kimse sesini çıkarmayacak.”

AVUKATLARA GAZLI MÜDAHALEYE TEPKİ

Bacanlı, Ankara’daki kanlı saldırı sonrası protesto için Alanya Adliyesi'nde toplanan avukatlara polisin gazlı müdahalesiyle ilgili de açıklamalarda bulundu. Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ile 4 Kasım’da Alanya Adliyesi önünde tüm avukatların bir açıklama yapacağını aktardı. Bacanlı, “Kolaysa bu toplu gruba bize de müdahale etsinler. Yargı tarihine geçebiliriz.” dedi.

KURALDER Başkanı Adnan Taşkın da avukatların birçok mesleki sorunları olduğunu hatırlattı. Taşkın, hukuku özgürlüğün teminatı olarak nitelendirdiğini, hukukun olmadığı yerde geçek özgürlüğün olmayacağını kaydetti.