Adana'da bazı sivil toplum kuruluşu, sendika ile dernekler Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde yaşanan patlamayı protesto etti. İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şube Başkanı İlhan Öngör, "Bu saldırıyı yapanlar Diyarbakır HDP mitinginde ortalığı kana bulayanlardır. Saldırıdan 'PYD, IŞİD'den daha tehlikelidir' diyen AKP sorumludur." dedi.

İnönü Parkı'nda toplanan yaklaşık bin kişilik bir grup 'Suruç'un hesabı sorulacak', 'Kürdistan DAİŞ'e mezar olacak', 'Katil IŞİD, işbirlikçi AKP' sloganları attı. Daha sonra 'IŞİD çeteleri yenilecek, direnen halklar kazanacak' pankartı açarak Atatürk Caddesi üzerinden Atatürk Parkı'na yürüdü. İnsan Hakları Derneği Şube Başkanı İlhan Öngör, buradaki konuşmasında, aylardır IŞİD terör örgütünün katliam yaptığına dikkat çekerek, "Ortadoğu'da kan durmamakta, siyasal iktidar ve Birleşmiş Milletler bu katliamı izlemekte ve bu insanlık suçuna ortak olmaktadırlar." diye konuştu.

Sosyalist Gençlik Federasyonu üyesi yaklaşık 350 gencin Kobani'nin yeniden inşa sürecine destek vermek amacıyla yola çıktıklarını anlatan Öngör, bombalı saldırının açıklama esnasında yaşandığını ve kendilerine ulaşan bilgilere göre 31 kişinin hayatını kaybettiğini, 100'den fazla kişinin ise yaralandığını bazılarının durumlarının ağır olduğunu söyledi. Öngör şunları kaydetti: "Bu saldırıyı gerçekleştirenlerin kimliği henüz belli olmamakla birlikte saldırının nereden geldiği çok açıktır. Bu saldırıyı yapanlar Diyarbakır HDP mitinginde ortalığı kana bulayanlardır. Bu saldırıyı yapanlar Adana'da, Mersin'de parti binalarına bombalı saldırı yapanlardır. Bu saldırılar barışa, adalete özgürlüğe yapılmış saldırılardır. Bu saldırıdan 'PYD, IŞİD'den daha tehlikelidir' diyen AKP sorumludur."

Suruç'ta yaşanan katliamı lanetlediklerini dile getiren Öngör, AK Parti'nin savaş dilini terk ederek failleri bulmasını istedi, ayrıca BM, Avrupa Konseyi, Ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşları sorumlu davranmaya çağırdı.

HDP İl Eş başkanı Meral Tatar da "Patlayan bu bombaları kim doğurdu, kim besledi, kim büyüttü? 'PYD terör örgütü' dediniz, IŞİD'den bahsetmeye diliniz varmadı." diyerek, yaşananlara tepki gösterdi. Grup, oturma eyleminin ardından olaysız dağıldı.