Gaziantep'in Şahinbey ilçesinde Milli Mücadele döneminde Fransızlar tarafından gerçekleştirilen Sarımsaktepe Baskını'nda şehit düşenler anısına yapılan anıtın yerinin usulsüz şekilde kamulaştırıldığı iddia edildi. Anıtın yapıldığı yerde iki katlı bina ve bir dükkanlarının yer aldığını öne süren 63 yaşındaki Şahin Sürer, davayı kazanmasına rağmen bir yıldır tapulu yerin kendisine geri iade edilmediğini söyledi. Hem Osmanlı döneminden kalma hem de bugüne ait tapuyu delil olarak sunan Sürer, anıta astığı pankartlarla belediyeyi protesto etti.

İddialara göre, Şehreküstü bölgesinde fırın işletmeciliği yapan Şahin Sürer'in mülkü kamulaştırmayla elinden alındı. Kavşak çalışması yapılacağı söylenen alanda, dedelerinden kalan tarihi fırını ve iki katlı binası yıkılan Sürer, Gaziantep 1. İdare Mahkemesi'nde Şahinbey Belediyesi aleyhine dava açtı. Bu arada da alana Milli Mücadele döneminde Fransızlar tarafından işgal edilen Sarımsaktepe'de şehit düşenlerin anısına bir anıt dikildi. Mahkeme ise 2014 yılının Nisan ayında gerekçeli kararı açıklayarak, alanın asıl sahibi olan Sürer'e geri verilmesini istedi. Ancak, geçen bir yıla rağmen, hem Sürer'e yeri verilmedi, hem de anıtın etrafındaki bakımsızlık görenlerin tepkisini çekti.

'ANIT DİYE YAPTIKLARI YER HER AN İÇİN ÇOCUKLARIN ÜZERİNE DEVRİLECEK'

Osmanlı döneminden bu yana tapusu kendisinde bulunan bir yerin ellerinden alınmasını protesto ederek eleştiren Sürer, yaşanan süreci şöyle anlattı: “Mülkümüzü bir kılıf altında kamulaştırdılar. Burası 300 yıllık mazisi olan bir fırındı. Hem yeni hem de eski tapusu elimizde. Mahkemeyi kazanmamıza rağmen bize yerimiz geri teslim edilmedi. Anıt diye yaptıkları yer de her an için çoluk çocuğun üzerine devrilecek nitelikte. Pislikten geçilmiyor. Ben boşaltılıp teslim edilmesi için burada duruyorum. Hukuk mücadelemi sürdürdüm ve kazandım. Bana hala kuruş para ödenmedi. Tarihimizi tepelediler.”