Tarihi ve doğal güzellikleri ile bilinen Bursa'da, son yıllarda artan betonlaşma sebebiyle tarihi yapılar görünmez oldu. Şehrin sembollerinden Ulu Cami, TOKİ'nin dev konutları arasında adeta kayboldu.

İl merkezindeki Doğanbey TOKİ Konutları, Bursa'nın siluetinin en önemli parçası Ulu Cami'yi görünmez kıldı. Uludağ'ın eteklerinden bakıldığında, devasa konutlar göze çarpıyor. Hemen önündeki 20 kubbeli Ulu Cami ise güçlükle seçiliyor. Artan betonlaşma, başta Ulu Cami olmak üzere tarihi hanlar bölgesini, adeta esir aldı. Tarihi ve doğal güzellikler, çirkin yapıların gölgesinde kayboldu.

BURSALILAR TEPKİLİ

Devasa binalardan rahatsızlıklarını dile getiren Bursalılar, Ulu Cami gibi tarihi güzelliklerin görünmemesi karşısında üzgün olduklarını dile getirdi. Vatandaşlar şunları ifade etti: “Doğanbey TOKİ’yi koydular oraya. Koca koca binalar. Yukarıdan bakınca göz zevkimizi bozdular. Onların orada ne işi var. Şehir içinde en fazla 2-3 katlı evlere izin verilmeli. Buradan bakınca Ulu Cami de binaların arasından çok zor belli oluyor. Bursa’yı beton yığını yaptılar, çok çirkin oldu. Mesela Ulu Cami ile aynı seviyede olsaydı bir derece ama şuan çok çirkin oldu.”

“SADECE MİNARE GÖRÜNÜYOR, BURSA BETON YIĞINI OLDU”

60 yaşındaki Çiğdem Uzun, “Ben buradan baktığım zaman Ulu Cami’nin bir tek tepesi ve minaresi görünüyor. Ben doğup büyüme Bursalı'yım, 60 yaşındayım. Ama Yeşil Bursa’mız bitti, beton yığını oldu.” diye konuştu.

65 yaşındaki Ramazan Doğan ise Ulu Cami’nin yüksek mahallelerden biraz göründüğünü ancak aşağı indikçe binalar arasında kaybolduğunu söyledi. Doğan, tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Bu binalar çok tipsiz oldu. Baktığınız zaman karşıların görünmesi lazım ama görünmüyor. Ulu Cami de beton yığınları arasında kalmış görünüyor. Yani yabancı birisi buradan baktığı zaman orada Ulu Cami olduğunu bilmez. Ulu Cami nerede diye sorar. Şuanda arada kalmış durumda.”