Edirne’de bakımsızlıktan harabeye dönen tarihi elektrik fabrikasında restorasyon çalışmaları başlatıldı.

1930’lu yıllarda İtalyanlar tarafından Tunca Nehri kıyısında inşa edilen fabrika uzun yıllar şehir merkezini aydınlattı. Ancak Türkiye genelinde elektrik ağının devreye girmesiyle birlikte devreden çıkarılan fabrika kaderine terk etti. Zaman içerisinde bakımsızlıktan harabeye dönen fabrikanın geriye sadece iskeleti kaldı. Alkol ve madde bağımlılarının mesken tuttuğu, suç mahalli olarak kullanılan 85 yıllık yapının yeniden ihyası için belediye harekete geçti.

Fabrikanın kültür merkezi ve nikah salonu olarak kullanılması için belediye tarafından proje hazırlandı.Hazırlanan proje koruma kuruluna gönderildi. Yapılan ufak tefek değişikliğin ardından proje onaydan geçti. Ardından ihale sürecine geçildi. Yapılan ihalenin ardından restorasyonu üstlenen firma çalışmalara başladı. Tarihi elektrik fabrikasının yaklaşık bir yıl sürecek çalışmaların ardından hizmete girmesi bekleniyor.

Çalışmaları yerinde inceleyen Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, elektrik fabrikasının içinde bulunduğu durumun buradan geçen herkesin içini acıttığını söyledi.
Elektriğin olmadığı bir dönemde bu fabrikanın şehri aydınlattığını belirten Gürkan, “Arkadaşlarımla birlikte gerçekten iyi bir çalışma yaptık. Burasının rölovesi çıkarıldı, restorasyon-restitüsyon projeleri hazırlandı. Geçtiğimiz hafta iskelelerimiz kurulmaya başlandı ve restorasyonumuza başladık.” dedi.

Elektrik fabrikasının şehrin ciddi bir eksikliğini kapatacağına inandığını ifade eden Gürkan, “Burası bir kültür merkezi olacak ve aynı zamanda birden fazla fonksiyonu da olacak. Nikahlarımızı da burada kıymayı planlıyoruz. Burada eğlence, alkol olmayacak. Burası aynı zamanda eski bir kabristan. O yüzden burada müzik, eğlence, konser olmayacak. Ama onun dışında kültüre dönük bütün faaliyetler burada yapılacak.” diye konuştu.