Van’da yok olmakla yüz yüze olan tarihi Van evlerinden 4 tane yaptırılarak turizme kazandırılacak. Tarihi evlerde Van’ın önemli simgeleri haline gelen Van kahvaltısı, Van kilimi, gümüş savat işlemeciliği gibi değerlerin tanıtım ve pazarlamasına yer verilecek. Projenin hayata geçmesiyle birlikte Van’ı Van yapan önemli kültürel değerler korunma altına alınırken, yok olmaya yüz tutan Van evleri gibi önemli bir miras da geleceğe taşınmış olacak.

Van’da 2011 yılında meydana gelen iki büyük depremle birlikte Van’ın tarihi evleri de büyük oranda ağır hasar görmüş ve birçoğu aldığı hasar sonrası yıkılmıştı. Çok az sayıda kalan evler ise kendi kaderine terk edilmişti. Kalkınma Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı bu evleri yeniden kente kazandırmak için bir proje hazırladı. Doğu Anadolu Kalkınma Ajansının (DAKA) destek verdiği ve Tuşba Belediyesi’nin çalışmalarını yürüteceği proje, Kalecik Mahallesinde yapılacak 4 örnek evle tekrar turizme kazandırılacak. Röleve Bölge Müdürlüğü yetkilileri, projenin Kalkınma Bakanlığı’nın desteği ile yapıldığını belirtti. Projenin teknik işlerini Röleve Van Müdürlüğü olarak kendilerinin yürüttüğünü belirten yetkililer, Tuşba Belediyesi’nin de iştirakçi olarak bu işi başlattığını, projenin yüzde 30’unu Tuşba Belediyesi geri kalan kısmını ise Kalkınma Bakanlığı’nın karşıladığını söyledi.

Geleneksel Van evlerinden 4 tanesinin Tuşba Belediyesi sınırları içerisinde bulunan Kalecik TOKİ’de Van’ın seyir terası olabilecek bir yere yapılacağını kaydeden Röleve yetkilileri, "Buradaki amacımız geleneksel Van evlerinde geleneksel Van kültürünü yansıtan ürünlerin satışını yapmak. Van kahvaltısından, taş işlemesine kadar birçok çeşit ürünler bulunacak. Bir nevi eski Van çarşısı gibi bir şey olacak. Tuşba’da hemen Kalecik TOKİ’nin aşağı kısmında bir tepelik kısım var, Geleneksel Van Evleri Projesini orada hayata geçirmeyi planlıyoruz. Burada Van Gölü, Van şehri ve Süphan Dağı’nın görülebileceği bir yere yapılacak. Diğer taraftan da Van’ın şehir terası konumunda olacak. Bunların peyzaj çalışmasını belediye tamamladı. Tuşba Belediyesi tarafından ihalesi yapıldı. İhaleyi alan yüklenici firma birkaç gün içerisinde iş başı yapacak. Altyapı çalışmaları başladı. Birkaç ay içerisinde de projenin ilk etabı olan çevre düzenlemesi tamamlanıp en geç bir yıl içerisinde proje halkın hizmetine sunulacak." ifadelerini kullandı.

Van’ın önemli tarihi değerleri olduğunu belirten İl Kültür Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, "Şu anda projenin tamamını Tuşba Belediyesine devrettik. İlk zamanlar bu projedeki evler 9 taneydi. Daha sonra azaltılarak 4’e indirildi. Bu proje turizme büyük bir katkı ve canlılık katacak. İnsanlar Van kültürünü tanırken aynı zamanda burada rahat bir ortamda Van Gölü ve Akdamar Adası'nı rahatlıkla seyredebilecek. Projenin Van’a değer katacağına inanıyoruz. Kaledeki evin aynısının 4 tanesini Kalecik’in bir seyir alanına yapacağız. Her bölümünde Van ile ilgili simgeleşen bir gelenek canlandırılacak. Evlerde gümüş savat, Van kahvaltısı, yöresel yemeklerin, kilimlerin olduğu evler olacak. Buraya gelen insanlar buranın kültürü ile Van’ı yaşayacak. Van’ın kültürünü orada birebir görsünler." dedi.