CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, yol temizleme işinin özel şirketlerden hizmet alımı yöntemiyle temin edilmesi nedeniyle hem kapanan kara yollarının geç açıldığını hem de Karayolları Genel Müdürlüğü’nün envanterindeki 11 bin iş makinesinin atıl kaldığını belirtti.

Veli Ağbaba, yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde etkili olan kar yağışı nedeniyle birçok kara yolunun kapandığını dile getirdi. Kara yollarının bakım, onarım, tuzlama ve temizleme hizmetlerinin özelleştirilmesinin bazı sıkıntıları beraberinde getirdiğine işaret eden Ağbaba, "Özelleştirme bir yandan devlete ait binlerce iş makinesinin atıl vaziyette çürümeye terk edilmesine yol açarken, diğer yandan, zorlu kış koşullarında yol bakım ve onarım çalışmalarının ihmal edilmesine neden olmaktadır. Bu durum, kar yağışlarında il ve ilçeleri köyleri bağlayan şehirler arası yolların uzun süre kapanmasına ve çok sayıda trafik kazası yaşanmasına neden olmaktadır." dedi.

'TUZLANMAMIŞ YOLLAR ÖLÜME DAVETİYE ÇIKARIYOR'

Karayolları Genel Müdürlüğünün envanterinde 11 bin iş makinesinin atıl vaziyette bekletildiğini vurgulayan Ağbaba, açıklamasında şunları dile getirdi: "Devlete iş makineleri ve ekipman özellikle çürümeye terk edilirken taşerona emanet edilmiş kara yolları kar yağışı sonrası uzun süre ulaşıma kapanıyor. Buzlandığı hâlde tuzlanmamış yollar ölüme davetiye çıkaran kazalar doğuruyor. Maalesef, modern karla mücadele araçları işlevsiz hâlde bırakılıyor. Karayolları Genel Müdürlüğünün bünyesindeki modern karla mücadele araçları şube şefliklerinde, şantiyelerde ve bölge merkezlerinde çürümeye terk ediliyor. İşlemeyen bu araçların her yıl araç vergileri, sigorta primleri yatırılıyor, muayeneleri ödeniyor. Buna rağmen Türkiye'nin her yanında yollarımız kardan dolayı kapalıyken, bu anlayışı kınıyorum."