Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun kendi inisiyatifiyle kurultayı toplaması gerektiğini söyleyerek, "Kendine güvenoyu isteyerek sağlam bir kurmay kadrosuyla masaya oturmasında fayda vardır." dedi.

Muğla Barosu tarafından avukatlık mesleğinde 40 ve 50 yılını dolduran avukatlar için düzenlenen ödül törenine katılan Feyzioğlu, tören öncesinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Koalisyon hükümetinin bir an önce kurulması gerektiğini söyleyen Feyzioğlu, "Tüm siyasi partilerin en ilkeli şekilde ellerinden geleni yapması gerekiyor. Dağ gibi sorunlar bekliyor. Biz de Baro olarak kurulacak hükümetten neler beklediğimizi sıraladık. Türkiye’nin temel sorunlarını çözecek bir hükümet olmalı. Seçimlerde milletin verdiği mesajı da doğru okumak gereklidir. AKP neden ciddi bir oy düşüşü yaşadı? Hangi parti neden yükseldi? Hangisi yerinde kaldı? Bunlar doğru tahlil edilmeli. Koalisyon hükümetinde fayda var. Koalisyonlar bize hep istikrarsızlık getirdiği ileri sürüldü. Fakat dünyada koalisyonla yönetilen çok sayıda devlet var. Avrupa’da 20'ye yakın. Dünyanın en güçlü devletleri başta Almanya olmak üzere hep koalisyon hükümetleriyle yönetilmektedir. Koalisyon istikrarsızlık ya da yanlış model değil, bu kültürü edinmeliyiz. Sadece bakanlık paylaşımından ibaret bir koalisyon müzakeresinin yapılmayacağını umut ediyoruz. Bakanlık koltuk paylaşımı en son noktadır. Ondan önce adalet, dış politika, sosyal adalete ilişkin yaklaşımlar ne olacaktır, önce bunlar açıkça belirlenmelidir." ifadelerini kullandı.

Koalisyonda Almanya modelinin örnek alınması gerektiğine işaret eden Feyzioğlu, "İki kişi arasında kira sözleşmesi bile yaparken şartlarını belirliyorsunuz, 'bir şey olmaz ilerde bu işi çözeriz' dediğinizde mutlaka anlaşmazlık çıkıyor. Türkiye’yi yönetecek bir koalisyon kurarken 'bazı şeyler yolda konuşulur' derseniz ilerde daha büyük sorun olarak karşımıza çıkar. Dünyanın başarılı koalisyon örnekleri temel alınarak, örneğin Almanya esas alınarak mutlaka halkın önüne konmalıdır. Partilerin tabanları da neye girildiğini bilmeliler, gizli kapaklı bir dipsiz kuyunun içine atlanmamalı." diye konuştu.

Feyzioğlu, CHP’nin şartları uygun olduğu halde hedeflediği oya ulaşamadığını ve Genel Başkanın kendi inisiyatifiyle kurultayı toplaması gerektiğini ileri sürdü. Feyzioğlu, "Ben vatandaş Metin Feyzioğlu olarak sosyal medya hesabımdan yaptığım açıklamamda bu seçimde maalesef CHP şartları uygun olduğu halde arzu edilen oyu almamıştır dedim. Bunun mutlaka muhasebesinin yapılması gerekir. Böyle bir tabloda koalisyon müzakeresine girilirken sağlam girilmeli. Sayın Genel Başkan kendi inisiyatifiyle kurultayı toplayıp kendi inisiyatifi ile kendine güvenoyu isteyerek sağlam bir kurmay kadrosuyla masaya oturmasında fayda vardır. Aksi takdirde kendi tabanlarını ikna edemezler ve bu çok köklü siyasi partilerin sarsılmasına sebebiyet verir demiştim. Bu açıklamamı herkes duymak istediği yerden göstermek istediği yerden görüldü. Aynı şeyi söylüyorum, kamuoyunda bakanlık almak adına her şeyi verdiler algısı öyle olmasa bile yıpratıcıdır ve ikna ediciliği azalır. Hükümet ortağı olacak partilerin kendi tabanlarını ikna etmeleri arzu edilen koalisyonun kurulmasını ve yürümesini de mümkün hale getirir. Öncelikle partilerin kendi tabanlarını biz herhangi bir makam için değil Türkiye’nin üstün menfaatleri için bu hükümeti kuruyoruz noktasında ikna etmeleri gerekli. Bir vatandaş olarak bunları söylemek hem hakkımdır hem de vatandaşlık görevimdir." şeklinde konuştu.