Mersin'de yumurtlamak üzere kumsala çıkarken yaralanan deniz kaplumbağaları, tedavilerinin ardından denize bırakıldı. Korykos isimli deniz kaplumbağasına ise takip için uydu cihazı takıldı.

Nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan deniz kaplumbağaları, Mersin Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavisi yapıldıktan sonra nekahat ve rehabilitasyon süreçlerini tamamlamak üzere İstanbul Sea Life Akvaryum Deniz Kaplumbağası Rehabilitasyon Merkezi’ne götürüldü. Korykos ve Kilikya adı verilen deniz kaplumbağaları tedavilerinin ardından doğal ortamlarına kavuşturulmak üzere tekrar üzere Mersin'e getirildi.
Davultepe 100. Yıl Kumsalı Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon Merkezi'nde kaplumbağaların denize bırakılması nedeniyle tören düzenlendi.

Törende konuşan 7. Bölge Orman ve Su İşleri Müdürü Ethem Boz, Deniz Kaplumbağası Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezlerinde tedavileri devam ederken İstanbul See Life Akvaryumu'na gönderilen iki adet deniz kaplumbağasının tedavilerinin tamamlandığını belirtti. Mersin Üniversitesi'nin de katkıları ile salımı yapılacak deniz kaplumbağalarından birine See Life Akvaryum'un sponsor olması ile uydu cihazı takıldığını anlatan Boz, "Bu cihazla doğal ortamındaki her türlü hareketleri, yaşam sürecindeki durumu izlenecek ve kayıt altına alınacak." dedi.

Sea Life Genel Müdürü Gülnur İnkaya, deniz kaplumbağalarının 2012 yılında yumurtlama döneminde Mersin'de ölmek üzere bulunduğunu ifade etti. İnkaya, "Nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kalan olan yeşil kaplumbağa Kilikya ile kafasından yaralı bir şekilde bulunan Caretta Caretta Korykos'un Orman ve Su İşleri Davultepe Rehabilitasyon Merkezi ve MEÜ Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon Merkezi'nde ön tedavileri yapıldıktan sonra nekahet ve rehabilitasyon süreçleri tamamlanmak üzere Sea Life'a getirildi ve tedavisi tamamlandı." şeklinde bilgi verdi.

Mersin Valisi Özdemir Çakacak, ülkenin önemli zenginlikler barındırdığını belirterek, bunlardan bir tanesinin ise Akdeniz sahillerine düzenli olarak yuva yapan deniz kaplumbağaları olduğunu kaydetti. Deniz kaplumbağalarının sadece Mersin'in değil insanlığın da en önemli miraslarından olduğunu vurgulayan Çakacak, "Bu mirası koruma adına merkezimizde yapılan çalışmaların çok önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. Mersin'de 5 bölgede deniz kaplumbağaları üreme imkanı bulmaktadır. Bu son derece önemli zenginliktir. Dünyayı gözümüzün önüne getirdiğimizde milyonlarca kilometre deniz kıyısı var. Ama sadece Mersin'de 5 bölgede üreme alanı bulmuşlardır. Bu zenginliğin ne kadar önemli olduğunu görüyoruz." şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından markalaması yapılan, birinin üzerine uydu cihazı takılan iki deniz kaplumbağası denize bırakıldı.