Çözüm sürecinin sona ermesi ve çatışmaların yeniden yaşaması sebebiyle, Doğu ve Güneydoğu esnafı zor günler geçiriyor. Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Batman'ın tarihi Hasankeyf ilçesi esnafı da yaşanan çatışmalardan dolayı zor günler geçiriyor.

Tarihi Hasankeyf ilçesi çözüm süreci ve öncesinde hem yerli hem de yabancı turistlerin en gözde yerlerinden biriydi. Ancak yaşanan çatışmalar nedeniyle en işlek çarşıda bile kimsenin olmadığı görülüyor. Hediyelik eşya satan esnaf, durumlarının iyi olmadığını dile getirerek, bu şekilde devam ettiği taktirde kepenkleri indireceklerini söyledi. Çatışmalar nedeniyle işlerinde yüzde yüzlük bir düşüşün olduğunu anlatan esnaf, bazen siftah bile yapmadan evlerine gittiklerini aktardı. Satış yapamayan kimi esnaf ise akşama kadar telefonda oyun oynarken kimisi ise kaval çalarak vakit geçiriyor.

Esnaflardan Kadir Ayhan, Hasankeyf'te 8 senedir esnaflık yaptığını babasının ise 40 senelik esnaf olduğunu belirterek, ilk defa böyle bir sezon geçirdiklerini vurguladı. Daha önce de 6-7 Ekim olaylarında böyle bir sezon geçirdiklerini aktaran Ayhan, bu yıl ise PKK terör örgütü ile güvenlik güçleri arasında yaşanan çatışmalardan dolayı böyle bir sezon geçirdiklerini söyledi.
Son olarak 7 Haziran seçimlerinin ardından işlerinin durduğunu belirten Ayhan, “Daha önceleri 500-600 lira ciro yapardık. Şimdi ise siftah yapmadan eve gidiyoruz. En son çare dükkanlarımızı kapatıp gidip başka yerlerde çalışmak. Zaten bir çok esnaf kapattı. İşimiz turizme dayalı olduğu için olaylardan dolayı kimse gelmiyor. Bir turist bile yok. Turist olmadığı için bütün esnaflar çalışmıyor.” dedi.

Esnaf Mehmet Yılmaz da yaşanan çatışmaların işlerine ciddi anlamda etki ettiğini ifade ederek, zor günler geçirdiklerini kaydetti. Cizre’de yaşanan olaylar Diyarbakır’da yaşanan olayların insanları korkuttuğunu belirten Yılmaz, bu olayların son bulması çağrısında bulundu.

Vatandaşlardan Emin Turan ise, şunları söyledi: “Emniyet olsun, ekmek olmasa da olur. Yeter ki bir birimize güvenimiz olsun. Hasankeyf tarihi değerini yitirdikten sonra turizmi de bitmeye karşı karşıya kalıyor. Son zamanlarda yaşanan olaylar insanları ciddi anlamda tedirgin ediyor. İnsanlar kendi evlerinden çıkmaz oldu. Çünkü bu süreçte en güvenli yer insanların evleridir. Artık Hasankeyf'e selam veren yok. Esnafta kendi kendine hikaye anlatıp günü bitiriyor. İnşallah yakında barış olur bu sorun son bulur.”