Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, 60. yılını kutlayan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) yasal değişikliklerle susturulmaya çalışıldığını söyledi.

TMMOB’un 2014 Aralık ayı itibari ile oda sayısının 24’e, üye sayısının ise 467 bin 344’e ulaştığına dikkat çeken Doğan, İmar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ve torba yasalar ile TMMOB’un etkisizleştirilmeye çalışıldığını belirtti. ÇMO Şube Başkanı Kenan Doğan, “Torba yasa ile imar, yapılaşma, meslek alanları ve çalışma hayatında önemli değişiklikler yapılacaktır. Çalışma yaşamında rant odaklı değişimler, güvenceli çalışmanın kaldırılmasıyla taşeronlaşmanın teşvik edilmesi, işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerini almayıp binlerce emekçinin ölümüne neden olan işverenlerin affedilmesi, zaten yetersiz uygulamalar içeren iş güvenliği uzmanlığının işverene tamamen bağımlı duruma getirilmesini beraberinde getirecek.” dedi.

Yapı denetimi konusunda bazı projelerin denetim kapsamı dışına çıkarılmasının planlandığını vurgulayan Doğan, “Yapı denetimi alanında tekelleşme yaratarak küçük ve orta ölçekli mühendislik mimarlık firmalarının iş yapamaz duruma getirilmesi, mimari ve mühendislik projeleri olmaksızın yapı ruhsatı düzenlenmesi, tadilat yapılması ve iskan düzenlenmesi, tekniker ve teknisyenlere mühendislik mimarlık ünvanı verilerek altından kalkamayacakları işlerin içine sokulup, TMMOB ve bağlı odalarınca karşı gelinen, olmaz projelerinde yaptırılmaya çalışılacak. Ayrıca halkın ortak değerleri olan; doğal çevremizi, sit alanlarımızı, kıyılarımızı, ormanlarımızı, tarım alanlarımızı, meralarımızı yapılaşmaya açacak ve yeşil alanlarımızın, parklarımızın ve mezarlıklarımızın özelleştirmeye açılması sağlanacak.” diye konuştu.

“TMMOB HER ZAMAN KAMUYARARINDAN YANA TAVIR KOYMUŞTUR”

TMMOB’un halkın yaşadığı sorunlara, doğal alanlardaki tahribatlara karşı mücadele ettiğini, kamusal yarar ve değerleri korumak amacıyla yürütülen dava süreçlerinde öncü rol üstlendiğini anlatan Doğan sözlerini şöyle tamamladı: “TMMOB, bilimsel bilgi ışığında görüş ve eleştirilerini kamuoyu ile paylaşarak, halktan gizlenen gerçekleri halka aktarmaktadır. Hatalı planlamalar, kentsel dönüşümde yaşanan haksızlıklar, çevre sorunları, enerji politikaları gibi çok çeşitli alanlarda TMMOB daima kamu yararından yana tavır almış, iktidarda hangi siyasi irade olursa olsun doğruları söylemiş ve yanlışlara karşı mücadele etmiştir. Bu nedenle, geçmişte olduğu gibi bugün de hedef haline gelmiştir.”