Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), eski Başkan Yardımcısı Fethi Çalık hakkında soruşturma izni verdi. Fethi Çalık ile birlikte 5 sanığın yargılandığı davada Çalık için TMSF'den soruşturma izni istenmemesi nedeniyle mahkemenin talep ettiği iznin geldiği belirtildi. Çalık’ın itiraz hakkı bulunması nedeniyle mahkeme, yasal sürecin beklenmesine karar verdi. Sanıklar hakkında Uzan'lara ait yatların satışında haksız kazanç yapıldığı suçlaması yöneltiliyor.

İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya sanıklar Fethi Çalık, Deniz Öztürk, Yusuf Adıgüzel ve Yaşar Akgün ile TMSF avukatları katıldı. Sanık Levent Sadıkoğlu ise duruşmaya gelmedi.

Mahkeme, bu dava ile İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesin'deki ‘zimmet’ dava dosyasının birleştirildiğini belirtti. Birleşen dava dosyasının sanığı Yusuf Adıgüzel yaptığı savunmada, TMSF Basın ve Halklar İlişkiler Müdürü olarak görev yaptığını belirtti. Bunun dışında TMSF yönetiminin kendisini TMSF'ye devredilen şirketlere yönetim kurulu üyesi olarak atadığını belirten Adıgüzel, bu görevin ise imza tamamlama mukabilinde verilen bir görev olduğunu savundu. Kendisine verilen görevin esaslı bir görev olmadığını kaydeden Adıgüzel, şirketlerle daha çok profesyonel yöneticilerin ilgilendiğini anlattı.

Görev yaptığı dönemde yaptığı işlerin genel kurul tarafından onaylandığını ifade eden Adıgüzel, herhangi bir suç teşkil eden eylem bulunmadığını savundu. Adıgüzel, “Herhangi bir usulsüzlük yapmış değilim, zimmet suçu işlemedim, suçlamaları kabul etmiyorum.” diyerek beraat verilmesini talep etti.

Mahkeme Başkanı Erol Ceylan, TMSF Hukuk İşleri Daire Başkanlığı tarafından soruşturma izni verildiğine ilişkin mahkemeye yazı gönderildiğini açıkladı.

Bunun üzerine söz alan sanık Çalık, soruşturma izni ile ilgili henüz yasal süre tamamlanmadığını ve kararın kendisine yeni tebliğ edildiğini belirtti. Çalık, “İtiraz hakkımı henüz kullanmadım. Ayrıca benzer dosyalara ilişkin olarak İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden dosyalarla birlikte İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yine benzer konuda açılan bir dava dosyası da İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nin ihtisas mahkemesi olması sebebiyle bu mahkemeye gönderilmiş ve yeni esas numarası 2015/9 numarasını almıştır.” dedi.

Mahkeme, duruşmaya gelmeyen sanık Levent Sadıkoğlu'nun mazeretinin kabulüne ve bir sonraki celse duruşmada hazır edilmesine karar verdi. Sanık Fethi Çalık'a ilişkin TMSF tarafından verilen soruşturma izniyle ilgili yasal sürecin beklenmesine hükmeden mahkeme, İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dosya ile bu dava dosyasının birleştirilmesi konusunda muvafakat istenilmesini kararlaştırdı.

Yargılamanın devam ettiği sırada Çalık kendisi hakkında TMSF’den soruşturma izni alınmadığını belirtmişti. Bunun üzerine mahkeme yargılamayı durdurarak TMSF’den soruşturma izni istemişti.

İddianamede, sanıklardan Fethi Çalık'ın suç tarihinde TMSF Başkan Yardımcısı ve Uzan Grubu Ortak Yönetim Kurulu Başkanı, Deniz Bozkurt'un ise yine Uzan Grubu Ortak Yönetimi'ne ait şirketlerin genel müdürü olduğu belirtildi. İddianamede diğer şüpheli Celal Levent Sadıkoğlu'nun ise Levent Yatçılık Turizm ve Ticaret AŞ'nin yönetim kurulu başkanı olduğu ifade edildi.

Çalık ve Bozkurt'un, gözetimiyle yükümlü oldukları TMSF denetimindeki şirketlerin maddi kaynaklarını ihalesiz ve usulüne uygun teklif alınmaksızın yapılan işlemlerle, geçmişe dönük yönetim kurulu kararları ve sözleşmeler düzenlemek, abartılı ve gerçeği yansıtmayan faturalarla ödemeler yapmak, yapılan ödemelerin gizlenmesine yönelik faturalar düzenlenmesi şeklinde zimmetin açığa çıkmasını önleyici hileli davranışlarda bulundukları anlatıldı.

Sanıklar Çalık ve Bozkurt'un, diğer sanık Levent Sadıkoğlu ile hareket ederek kamu zararına ve Sadıkoğlu lehine haksız kazanç sağladıkları öne sürüldü. İddianamede, Fethi Çalık, Deniz Bozkurt ile ödemenin yapıldığı Sadıkoğlu'nun, ‘'zimmet’ suçundan 5 yıldan 12 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi. Ayrıca birleşen dava dosyalarının iddianamesinde sanık Yusuf Adıgüzel ve Yaşar Akgün hakkında da benzer suçlardan hapis cezası talep edildi.