Tohum Dağıtıcıları Alt Birliği (TODAB) Bayileri İstişare Toplantısı 19 Ocak 2015 tarihinde Konya'da yapıldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Konya İl Müdürlüğü ile birlikte organize edilen toplantıya, tohumluk bayileri yoğun ilgi gösterdi.

İstişare toplantısına Konya Vali Yardımcısı İbrahim Hayrullah Sun, Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Yıldıray Gençer, Tohum Dağıtıcıları Alt Birliği (TODAB) Başkanı Ayhan Bilgin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Konya İl Müdürü Seyfettin Baydar ve çok sayıda tohumluk bayisi katıldı. TODAB Başkanı ve TÜRKTOB Başkan Yardımcısı Ayhan Bilgin, toplantının açılışında yaptığı konuşmada TODAB'ın ve üye olan tohumluk bayilerinin sektör için yaptığı hizmetlerin hayati önemde olduğunu ifade etti.

Islah edilen çeşitlerin kaliteli tohumluklarını en güvenilir şekilde muhafaza eden ve en doğru fiyatla çiftçilere ulaştırmasını sağlayan TODAB üyesi bayilerin hizmetlerinin her türlü takdirin üzerinde olduğunu kaydeden TODAB Başkanı Bilgin, ''Sertifikalı tohumluk kullanımının yaygınlaşmasında da en önemli etkenlerden biri tohumluk bayileridir. Bundan 12 yıl önce sadece 145 bin ton sertifikalı tohumluk üreten ve dağıtan Türkiye, bugün bu rakamı 776 bin tona çıkarmıştır. Bazı tarımsal ürünlerde ekim alanları azalıyor, ama aynı ürünün üretim miktarı artıyorsa bu sertifikalı tohumlukların üretimi ve dağıtımının profesyonelleşmesi, kullanımının yaygınlaşması sonucudur'' ifadelerini kullandı.

''SERTİFİKALI TOHUMLUĞUN YÜZDE 40'INI KONYA ÜRETİYOR”

Sektörümüzün 2023 hedefi 1 milyon ton sertifikalı tohumluk üretimi ve bunun en etkin şekilde üreticimize ulaştırılmasıdır şeklinde konuşan TODAB Başkanı Ayhan Bilgin, Konya'nın sertifikalı tohumluk üretiminin yüzde 40'ını tek başına karşıladığını, bu üretim rakamının TODAB üyesi bayiler için büyük bir şans olduğunu kaydetti.

“TODAB'A ÜYE OLMAYAN BAYİLERİN YETKİLERİ İPTAL EDİLECEK''

9 Ocak 2015 tarihinde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlerinin katılımıyla İstanbul'da, yine TODAB tarafında gerçekleştirilen toplantının sektör için çok önemli bir sonuç doğurduğunu açıklayan Ayhan Bilgin, ''Bu toplantı sonucunda Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, 81 İl Müdürlüğüne bir yazı göndererek, TODAB'a üye olmayan tohumluk bayilerinin yetkilerinin iptal edileceğini talimatlandırdı. Bu durum yaptığımız toplantılardan sonuç alındığının en önemli göstergesidir'' dedi.

İstişare toplantısının açılışında Gıda Tarım ve Hayvancılık Konya İl Müdürü Seyfettin Baydar, Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı (TÜRKTOB) Yıldıray Gençer ve Konya Vali Yardımcısı İbrahim Hayrullah Sun birer konuşma yaptı.
Açılış konuşmalarının ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık Konya İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Dr. Celal Yıldız, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Başkanı Prof.Dr. Mevlüt Mülayim ve TODAB Genel Sekreteri Mustafa Doğan tarafından sırasıyla Konya İl Müdürlüğünün faaliyetleri, sertifikalı tohumculuk ve TODAB'ın çalışmaları ve sorunları konularında sunumlar yapıldı.

Daha sonra TODAB Başkan Yardımcısı Mehmet Şahin başkanlığında düzenlenen oturumda ise TODAB üyesi bayilerin sorunları detaylı olarak tartışıldı.