Trabzon'da yapımına 2010 yılında başlanan ve 2013 yılında tamamlanacağı açıklanan Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi inşaatında bu kez de ‘iflas’ krizi yaşanıyor. Yüklenici firmaya 2 kez süre uzatımı verilen ve haziran ayına kadar tamamlanması beklenen inşaat, yüklenici firmanın iflasını bildirdiği gerekçesiyle durdu. İnşaatta çalışan işçiler, paralarını alamadıkları gerekçesiyle eylem başlattı. Geçtiğimiz günlerde bir işçi parasını alamadığını belirterek hastane inşaatında intihar girişiminde bulunmuştu.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yaptırılan Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nin inşaat ihalesi 2010 yılı ağustos ayında yapıldı. Merkezin altyapı ve çevre düzenlemesi inşaatının, yer tesliminden itibaren 730 gün içerisinde tamamlanması planlandı. 2013 yılı kasım ayında bitirilmesi beklenen inşaat zamanında tamamlanamadı. O süreçte, ihale şartnamesinde 2 kat olan bodrum kattaki otoparkın bir katının da yapılmadığı ortaya çıkmıştı. TOKİ, bodrum katta planlanan ancak yapılmayan otoparkla ilgili, ikinci bodrum katın deniz seviyesinin altında olmasından dolayı hastanenin kullanımı esnasında oluşacak nem ve rutubeti önlemek amacıyla Sağlık Bakanlığı'nın görüşü doğrultusunda, yüklenici firmanın ihale bedelinden düşürülmesi şartıyla iptal edildiğini açıkladı.

Çeşitli spekülasyonlara konu olan Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi zamanında tamamlanamayınca, yapılan görüşmeler sonrası yüklenici firmaya 6 ay süre uzatımı verildi. Ancak 15 Haziran 2014'te teslim edilmesi beklenen hastane inşaatı, verilen süre içerisinde yine tamamlanamadı. İnşaat için yüklenici firmaya ikinci kez süre tanındı. Bu kez de 2014 yılı sonu itibarıyla tamamlanması planlanan inşaat yine zamanında bitirilemedi. Üçüncü kez süre uzatımı verilen inşaatın, bu yılın ilk 6 ayında ancak bitirilebileceği açıklanmıştı. Ancak, TOKİ kayıtlarına göre yüzde 80 civarında fiziki gerçekleşme olduğu görülen Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi inşaatında, bu kez de ‘iflas’ krizi yaşanıyor. Yüklenici firmanın iflasını bildirdiği gerekçesiyle çalışmaların durduğu inşaatta taşeron firma temsilcileri ve işçiler eyleme başladı. İnşaatın girişine “Bu şantiyede açlık grevi var. Hakkımızı istiyoruz" şeklinde yazı yazan işçiler, ayladır maaş alamadıklarını ifade ediyor.

İki aydır maaş alamadığını söyleyen Mehmet Taş, inşaatta çalışan tüm arkadaşlarının perişan olduğunu söyledi. TOKİ yetkililerinin de kendileriyle ilgilenmediğini öne süren Taş, “Şu anda hepimiz perişanız. Burada kuru kuru bekliyoruz. Yetkililerin bu soruna bir çare bulmasını istiyoruz.” dedi. Ferdi Yıldız isimli işçi ise 6 aydır inşaatta çalıştığını, 5 aydır maaş almadığını söyledi. Evlerine dahi para gönderemediklerini ifade eden Yıldız, ihtiyaçlarını ise borçlanarak karşıladıklarını belirtti.

Hastane inşaatında taşeronluk yaptığını söyleyen Uğur Yakut da 6 aydır kendilerine ödeme yapılmadığını iddia etti. Hem TOKİ hem de firma tarafından kandırıldıklarını savunan Yakut, “TOKİ, ‘işini bitiren adamın parasını ödeyeceğiz’ dedi. Fakat yapılan hak edişler de ödenmedi. Firma da bize ‘borucumuz yok, yapın işinizi alın paranızı’ dedi. İşe başladık fakat burada sonra olaylar oldu, para alamadık.” diye konuştu.

Yaklaşık 2,5 yıldır inşaatın mekanik işlerini yaptığını kaydeden Muhammet Çalık, 12 kişilik ekiple çalıştıklarını, kendilerine de yeterli ödemenin yapılmadığını öne sürdü. 3 aydır da hiç bir şekilde ödeme yapamadığını anlatan Çalık, “Firmanın kayyuma gitmesinden dolayı veya başka şekilde başka yerlere aktarma yapıldı. Bundan dolayı da hiç bir taşerona ödeme yapılmadı. Mağduruz.” dedi.