Diyarbakır Tututuklu ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Derneği (Diyar- TUHAD-DER) Başkanı Derya Us, çözüm sürecinin Kürt halkına ve cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine yönelik hiçbir şekilde olumlu etkisinin olmadığını söyledi. Cezaevlerinde keyfi uygulamaların devam ettiğini dile getiren Us, AK Parti hükümetinin sürekli bir demokratik bir ortam varmış gibi bir algı oluşturduğunu ancak son bir aylık cezaevi ölümlerinin bile hükümetin demokratikleşme karşısında nerede durduğunu çok açık gösterdiğini belirtti.

Demokratik Bölgeler Partisi(DBP) Diyarbakır İl Başkanlığı, Halkların Demokratik Partisi Diyarbakır İl Başkanlığı ve Diyar TUHAD-DER, İmralı'da tutuklu bulunan Abdullah Öcalan'ın 15 Şubat 1999 tarihinde Türkiye'ye getirilişinin yıl dönümü ve hasta mahkumlar için bir basın açıklaması yaptı. Bağlar ilçesindeki Koşuyolu Parkı’nda düzenlenen açıklamaya Demokratik Toplum Kongresi( DTK) Eş Başkanı Selma Irmak’ın yanı sıra DBP Diyarbakır il eş başkanları Ali Şimşek ve Hafize İpek ile bazı sivil toplum kuruluşları katıldı.

Diyar TUHAD-DER Başkanı Derya Us, İHD'nin cezaevleri raporuna göre son bir ayda 7 hasta mahkumun hayatını kaybettiğini söyledi. Us, "Tüm bu ölümlerde cezaevleri yönetimlerinin ağır ihmalleri bulunmaktadır. Hasta tutsaklara ya çok geç müdahale edilmiştir. Hasta tutsaklar sorunu kanayan bir yara olmaya devam ediyor. Hem cezaevi yönetimi hem ATK hem de AKP hükümetinin geçici yasaları özellikle hasta tutsaklar için büyük bir tehlike olmaya devam ediyor. Bu soruna neden olan faşist kurum ATK ve türevleri derhal bilim insanı gibi davranarak, objektifliğini ortaya koymalı ve hasta tutsak raporlarını insani temelde değerlendirmelidir. ATK mağdur etmeye devam ettiği hasta tutsaklardan biri olan Mehmet Emin Özkan’ın hem dava süreci hem de hastalık süreci Türkiye’nin kirli tarihi gibidir. AKP Hükümeti ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hasta tutsaklara ilişkin yasal düzenleme yapılacak gibi açıklamalarıyla zaman kazanmak istiyor." diye konuştu.

Hasta mahkumlarının durumunun hızla kötüye gittiğini anlatan Us, "Hasta tutsakların yaşamı üzerinde hiçbir süreç götürülemez, insan yaşamı üzerinde pazarlık yapılamaz, bu ilkeleri vicdansız AKP ve ATK’ye tekrar hatırlatıyoruz. ATK ve ilgili kurumları hasta tutsaklara yönelik bu faşizan vurdumduymaz, kör yaklaşımını protesto etmek amacıyla Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nde bulunan diğer tutsaklar cuma gününden itibaren açlık grevine başlamışlardır. 3 gün ve dönüşümlü olarak sürecek bu açlık grevini destekliyoruz." ifadelerini kullandı.
DBP Diyarbakır İl Eş Başkanı Ali Şimşek ise Kürtçe konuşma yaptı.